Valentin Ciuca: „Lucrarile lui Virgiliu Parghel sunt o lectie data frumosului” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O expoziţie impresionantă semnată de pictorul Virgiliu Parghel, „evenimentul anului” în opinia cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă, a strâns, joi, laolaltă, oameni valoroşi care au contribuit de-a lungul timpului la viaţa culturală a Bucovinei, printre care pictori, artişti plastici, profesori, dar şi elevi.

44 de lucrări, portrete, compoziţii şi peisaje realizate între anii 1971 –2010 au constituit prilejul reîntâlnirii unor vechi prieteni, cunoştinţe cu care Virgiliu Parghel a legat amiciţii în decursul timpului, avându-l alături la Suceava şi pe unul dintre mentorii săi, pe artistul plastic Adrian Bocancea, o legendă a artei bucovinene.

Emoţia reîntâlnirii a fost accentuată de lucrările artistului care transmit vibraţie, dinamicitate, sens, prin tuşele puternice şi groase de culoare, redând în opinia lui Adrian Bocancea „bucuria, dramaticul şi adevărul vieţii”.

Prezent la eveniment în calitate de invitat special, criticul de artă Valentin Ciucă a clasificat evenimentul ca fiind „momentul anului”, mărturisind că asistă la un fenomen artistic-cultural de rezonanţă naţională. „Expresia din această expoziţie nu este deloc una comună, aş spune chiar că este exprimarea unei revolte interioare, atât pe plan mental, dar şi în expresia artistică. Virgiliu Parghel are autenticitatea unui om care spunând adevăruri câteodată crude, dramatice despre el însuşi, arată în oglinzile imaginare, cum arătăm noi de fapt (…)

Virgiliu este un om dăruit, un exponent absolut excepţional al artelor româneşti din toate timpurile, pentru că semnele sale dramatice poartă fiorul unui patos devastator în care artistul nu se menajează. Este vorba despre o analiză în profunzimile fiinţei lui autentice.

Artistul face un fel de teologie a frumuseţii, o teologie în care nu atât divinitatea contează, ci capacitatea omului de a ridica privirea cu demnitate către divinitate. Lucrările lui Virgiliu Parghel sunt o lecţie dată frumosului”, a apreciat Valentin Ciucă, care a precizat că în tot acest spectacol al existenţei, trebuie să nu uităm nicio clipă să iubim artiştii, numindu-l pe Virgiliu Parghel, „unul dintre cei mai mari artişti ai României”.

Evenimentul a avut parte de un final emoţionant, dat de prezenţa lui Adrian Bocancea, pe care artistul Parghel l-a numit mentorul său. Bătrânul artist a rememorat momente care s-au petrecut în urmă cu 40 de ani, atunci când l-a cunoscut pe Virgiliu Parghel, despre care afirmă că i-a admirat încă de la început talentul foarte puternic, amintind de numeroasele sale expoziţii din ţară şi din străinătate. „Mesajul atribuit acestor lucrări este bucuria, dramaticul şi adevărul vieţii”, a încheiat maestrul Adrian Bocancea.


Intră acum și în grupul de