Mii de credinciosi au participat la procesiunea cu racla moastelor Sf. Ioan cel Nou pe strazile Sucevei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Mii de credincioşi veniţi din toate zonele ţării au ignorat furtuna care s-a abătut vineri, în jurul prânzului, asupra municipiului Suceava, şi au însoţit racla cu moaştele Sf.Ioan cel Nou de la Suceava în tradiţionala procesiune organizată pe străzile oraşului.

Curtea Mănăstirii sucevene s-a umplut încă de la primele ore ale dimineţii, mulţi dintre pelerini petrecându-şi noaptea pe iarba din incinta lăcaşului de cult. După slujbele obişnuite de dimineaţă (Sfântul Maslu, Sfinţirea apei, Acatistul Sfîntului), pelerinii au asistat la Sfânta Liturghie care a început la ora 09.00, care a fost oficiată pe scena special amplasată în curtea mănăstirii, de către înalţii ierarhi – ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

Ca în fiecare an, după oficierea Sfintei Liturghii, racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava a fost purtată pe străzile municipiului într-o pelerinaj la care au participat mii de credincioşi în ciuda furtunii puternice care a început, urmată de o ploaie torenţială. „Mă bucur enorm că plouă atât de tare, este un semn bun transmis de către Sfântul Ocrotitor al Sucevei. Când eram copil această zi era una toridă, era multă secetă, iar în momentul în care Sfântul era scos pe străzile Sucevei, ploua, dar foarte puţin… asta se întâmplă de obicei, pentru că noi oamenii săvârşim multe păcate. Ploaia de astăzi este una binecuvântată pentru suceveni”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Stela C., o pensionară din Suceava, în vârstă de 68 de ani.

Deşi uzi până la piele, credincioşii nu s-au dat în lături de la traseul cu tradiţie pe care Sfintele moaşte sunt duse anual – Catedrala arhiepiscopală din Suceava – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Mirăuţi – Biserica „Sfântul Dumitru” – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – Catedrala „Naşterea Domnului” – Biserica „Naşterea Maicii Domnului” – Catedrala arhiepiscopală din Suceava. Pe chipul pelerinilor se putea citi bucuria, în special pe chipul celor care au reuşit să ajungă la racla cu moaştele Sfântului, sau a celor care au reuşit să treacă pe sub raclă, în timpul pelerinajului.

Ca în fiecare an, lumea s-a înghesuit şi s-a grăbit să ţină pasul cu cortegiul, neexistând totuşi incidente majore.

După procesiunea de pe străzile oraşului, creştinilor care au revenit în curtea mănăstirii sucevene li s-a oferit o masă caldă.

Moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, protectorul municipiului, au fost aduse în oraşul nostru în anul 1402, de către domnitorul Alexandru Cel Bun.


Intră acum și în grupul de