Expozitia „Arsenalul si camera de arme a Sibiului in perioada medievala si moderna” a fost deschisa la Muzeul de Istorie Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

73 de piese de patrimoniu din colecţia de arme şi armuri a Muzeului Brukenthal din Sibiu sunt expuse la Muzeul de Istorie din Suceava, în cadrul unei expoziţii ce a fost vernisată miercuri şi care se intitulează „Arsenalul şi camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”.

Expoziţia, care va rămâne deschisă publicului sucevean doar până joi, 29 octombrie, încearcă să prezinte evoluţia militară a breslelor din oraşul Sibiu în secolele XIVXIX, aducând în faţa celor care o vizitează, numeroase piese de patrimoniu, de la piese de echipament militar, piese de armament, de harnaşament până la arme de foc cu fitil şi cu cremene. Alături de acestea stau armele de foc cu capsă, folosite la vânătoare. Precizăm că aceste piese se regăsesc în „Colecţia de arme şi armuri a Muzeului Brukenthal” Sibiu, ce numără aproape 3000 de piese.

“În alegerea tematicii expoziţiei ne-am axat pe două componente, arme de foc şi arme albe, astfel încât să realizăm o evoluţie a armamentului, a tehnicii militare în timp, a breslelor din oraşul Sibiu în secolele XIVXIX. În oraşul Sibiu s-au organizat mai multe bresle de meşteşugari cu roluri diferite: economice, sociale, politico-militare şi religioase. Fiecare breslă dispunea de un arsenal militar propriu”, a explicat Marcel Catrinar, muzeograf în cadrul Biroului de Istorie al Muzeului Bucovinei.

Potrivit acestuia, cele mai reprezentative arme de foc sunt pistoalele de sec. XIX frumos ornate în stil Baroc şi Rococo. Expoziţia temporară de la Suceava a urmărit să scoată în evidenţă istoria oraşului Sibiu. Armele provin din vechiul arsenal al Sibiului înfiinţat la începutul sec.XV.

Printre piesele expuse la Suceava amintim: coif din zale, cuirasă-pieptar, cămaşă de zale, grumăjer, cotieră, mănuşă „miton”, armură pentru braţul stâng, scut-pavăză transilvăneană, pinten, zăbală, suliţă, cap de buzdugan, arbaletă, sabie cu teacă, cuţit de vânătoare ş.a.


Intră acum și în grupul de