Exclusiv pe NewsBucovina.ro in 2011. Retrospectiva celor mai inedite reportaje ale anului


Intră acum și în grupul de

În decursul anului 2011, publicaţia NewsBucovina.ro a oferit cititorilor săi la secţiunea „Exclusiv” o serie de reportaje inedite precum:

Suceveanca Letiţia Exner, prima româncă care a participat la Maratonul Everest

Luna februarie a anului 2011 a fost una cu noroc pentru suceveanca Letiţia Exner care a reuşit performanţa de a ieşi pe locul V la Maratonul desfăşurat în deşertul Sahara, în condiţii extreme. La acel moment, Letiţia a parcurs împreună cu echipa din care făcea parte peste 42 de km, la peste 40 de grade Celsius. Cuprinsă de spiritul aventurii, suceveanca s-a ambiţionat şi mai tare şi a participat în luna iunie a lui 2011 la Maratonul Everest, obţinând o mare performanţă. „Oficial sunt prima femeie româncă care a participat la o astfel de competiţie desfăşurată în Himalaya, la Maratonul Everest”, ne-a declarat atunci Letiţia Exner. Reamintim că participarea sucevencei la Maratonul de la “Cercul Polar” desfăşurat la finalul lunii octombrie în Groenlanda a fost imposibil din cauza unei accidentări suferite de sportivă la piciorul drept. Echipa NewsBucovina.ro o felicită încă o dată pentru curajul de care a dat dovadă!

Marile iubiri din viaţa lui Mircea Petrariu

Luna martie a anului 2011 ne-a oferit posibilitatea de a-l cunoaşte şi „altfel” pe directorul Shopping City Suceava, Mircea Petrariu, care a oferit detalii în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro legate de pasiunea pentru animale şi de cele trei patrupede pe care le deţinea la acel moment. Aşa am aflat atunci povestea lui Heart, un Golden Retriver superb, un participant de cursă lungă la concursurile canine, câştigătorul unui concurs internaţional. Tot de la Mircea Petrariu am aflat şi despre personalitatea puternică a Schnauzer-ului pe care îl posedă şi despre ciobănescul său mioritic. “Trebuie să facem ceva pentru copiii noştri, să îi educăm în sensul de a iubi animalele, de a le proteja; noi oamenii mari trebuie să fim un exemplu demn de urmat prin adoptarea unor patrupede, ori prin realizarea şi susţinerea unor campanii în acest sens”, a ţinut să sublinieze atunci Petrariu.

Profesionalism în imagini la doar 13 ani, marca Iustin Buculei

Echipa NewsBucovina.ro a descoperit, în luna aprilie 2011, la Palatul Copiilor din Suceava, un copil extrem de talentat şi de matur pentru vârsta sa, un puşti pentru care fotografia este cel mai important hobby la vârsta de 13 ani. „Toată pasiunea am moştenit-o de la tatăl meu, şi el pasionat de fotografie, care în prezent se ocupă mai mult de partea video. Facem un trio, mama este specializată pe audio, tata pe video, iar eu pe foto”, ne dezvăluia Iustin Buculei, băiatul ale cărui imagini au apărut adesea în publicaţiile sucevene. Sub îndrumarea profesorului Valentin Moscalic de la Cercul de Fotografie al Palatului sucevean, Iustin Buculei a participat cu lucrări la numeroase expoziţii şi concursuri locale şi naţionale, precum şi la un concurs internaţional desfăşurat la Lille, în Franţa. În viitor, tânărul artist se vede un fotoreporter de succes, cu acte în regulă. NewsBucovina.ro îi urează mult succes!

Doctoranzi din Coasta de Fildeş şi Republica Moldova, într-un stagiu de cercetare la Universitatea “Ştefan cel Mare

Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a găzduit în perioada iunie-septembrie 2011 vizita a trei doctoranzi străini veniţi într-un stagiu de cercetare. Timp de aproape patru luni de zile, Jean-Claude Dodo şi Jacques Kouacou N’Goran, din Africa – Coasta de Fildeş, respectiv Mariana Chiriţă din Republica Moldova au beneficiat de sfaturile şi recomandările prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu. Pe parcursul şederii lor în ţară, Sanda-Maria Ardeleanu a organizat diferite deplasări în afara oraşului menite să le împărtăşească studenţilor străini din obiceiurile şi cultura românilor. În urma experienţei trăite la universitatea suceveană, cei trei doctoranzi au plecat cu cele mai bune gânduri, implicit cu intenţia de a solicita o nouă bursă de studii în România, către Agenţia Universitară a Francofoniei (A.U.F.), pentru a putea reveni la Suceava şi a-şi susţine tezele doctorale.

Origami, o metodă de relaxare pentru toate vârstele, la Suceava

Tainele prin care hârtia prinde viaţă ne-au fost dezvăluite în luna iunie a acestui an la Librăria Cărtureşti, din incinta Iulius Mall Suceava, de către Luana Popa, pasionată de tot ceea ce înseamnă handmade, îndeosebi de modelarea armonioasă a hârtiei. Surprinderea ne-a fost mare atunci când în atmosfera intimă a Librăriei Cărtureşti, la ora de origami am surprins zeci de suceveni, de diferite categorii de vârstă, de la 8, la 54 de ani interesaţi de arta modelării hârtiei, care găseau în asta o excelentă manieră de relaxare. Am remarcat atunci şi faptul că unii dintre părinţii care îşi însoţeau copiii la întâlnirea din Cărtureşti, îi aşteaptau pe aceştia până la finalul atelierului, care ţinea în jur de o oră, o oră şi jumătate. „Sunt mama celei mai mici fetiţe prezente astăzi aici. Alexandra are 8 ani şi este elevă în clasa I. Este foarte creativă şi conştiincioasă şi aşteaptă cu mare interes dimineţile de sâmbătă, pentru că ştie că venim la atelierul de origami de la Cărtureşti. Cred că acest lucru îi dezvoltă imaginaţia, dar şi gândirea logică”, a declarat, la acea vreme, pentru NewsBucovina.ro, I.B., inginer, în vârstă de 40 de ani.

Copiii de azi şi de ieri. Află mărturiile de suflet ale celei care, de mai bine de 30 de ani, predă dansul modern la Palatul Copiilor din Suceava

O prezenţă agreabilă, carismatică şi veselă, o legendă a dansului modern sucevean, Mihaela Schiotis, profesor în cadrul Cercului de Dans modern de la Palatul Copiilor din Suceava de mai bine de 30 de ani, ne-a împărtăşit în luna iunie a acestui an, din experienţa sa profesională de peste ani. Emoţionată vizibil atunci când îşi aduce aminte de generaţiile trecute, de copiii pe care i-a pregătit cu atâta dăruire şi devotament, Mihaela Schiotis a remarcat: „Personalitatea copiilor din ziua de azi este mult mai marcantă. Fiecare generaţie mi-a fost dragă şi mi-a lăsat amintiri plăcute”. Îndrăgita profesoară ne-a dezvăluit atunci că dacă ar fi să o ia de la capăt pe plan profesional ar face-o cu mare drag şi că singurul regret pe care îl are în care în cariera sa de până acum este că nu a reuşit să lase în urma sa un discipol. Tot de la ea am aflat că în aproximativ doi ani aceasta se pregăteşte de pensionare.

Lucrul manual, o afacere cu dichis care prinde contur şi la Suceava

În luna octombrie a lui 2011, echipa NewsBucovina.ro a călcat pragul singurului magazin autorizat de handmade din Suceava, situat în centrul Sucevei, acolo unde am descoperit talentul şi măiestria cu care Florentina Boca, managerul magazinului, alături de o echipă de femei talentate, realizează cele mai originale accesorii şi obiecte confecţionate manual. “Atelierul Hefa”, aşa cum este numit, este un magazin “pentru cunoscători” aşa cum spune şi proprietara sa, oferind îndeosebi damelor cele mai nonconformiste accesorii şi obiecte lucrate din materiale naturale. Vizitând acest magazin sucevenii se pot delecta cu săpunuri naturale realizate în casă, coliere, brăţări, curele, broşe (din sticlă, metal, textil combinat cu sticlă, lemn), ceramică, rame vintage, săpunuri, eşarfe, genţi din piele, din textil. Totodată, “Atelier Hefa” este singurul magazin din Suceava care adoptă ca manieră de ambalare şi tehnica “Furoshiki”, o metodă ingenioasă ce foloseşte ca ambalaj eşarfe, feţe de masă, accesorii culinare sau de design care au o dublă întrebuinţare.

30 de ani dedicaţi karting-ului. Citeşte aici povestea de viaţa a singurei femei din judeţ, şi printre puţinele din ţară, care predă acest sport

Beatrice Choleva este suceveanca care de mai bine de 30 de ani practică şi dăruieşte cu pasiune elevilor săi tot ceea ce ştie despre Karting. În prezent, în vârstă de 48 de ani, Beatrice Choleva predă la cercul de karting al Palatului Copiilor din Suceava încă de la vârsta de 18 ani, la îndemnul tatălui său. Profesoara ne-a dezvăluit că de la acesta nu a luat numai pasiunea pentru motoare şi pentru karting, ci a luat şi pasiunea pentru zbor, cochetând o scurtă perioadă din viaţa sa şi cu planorismul, până a ajuns la concluzia că îi era mai bine “cu picioarele pe pământ”. De-a lungul anilor şi a generaţiilor pe care le-a pregătit, profesoara a amintit câţiva din copiii foarte buni pe care i-a şcolit într-ale kartingului, care în timp s-au realizat fie în ţară, fie în străinătate. I-a amintit aici pe: Ovidiu şi Cezar Cojocaru (fraţi), în prezent medici, Andrei Zarojanu, absolvent de Matematică, Radu Popovici, actualmente profesor de limba română, Anamaria Gherase, Mircea Ciobanu, Mugur Niculică ş.a.

Suceveanca DINUTA ELENA COSTACHE visează să cânte pe marile scene ale Vienei. Şi tu o poţi ajuta să-şi îndeplinească visul!

Un copil deosebit, cu un talent muzical înnăscut a păşit în luna septembrie 2011 în redacţia NewsBucovina.ro. Dinuţa Costache, câştigătoarea trofeului “Lira de Aur” în 2011, ne-a impresionat prin talentul pe care îl posedă, dar şi prin povestea tristă de viaţă pe care a avut-o la începutul liceului, atunci când casa în care locuia cu părinţii săi a fost distrusă din cauza exploziei unei butelii. De atunci, eforturile părinţilor sunt foarte mari din punct de vedere financiar, în ceea ce priveşte susţinerea tinerei liceene în dorinţa sa de a face performanţă cu “flautul fermecat”. Visul său este acela de a ajunge să cânte pe marile scene ale Vienei, în prezent beneficiind de sfaturile şi de experienţa flautistului Matei Ioachimescu, stabilit în capitala Austriei. Tânăra ne-a dezvăluit atunci că speră ca într-o zi, prin împlinirea visurilor sale, să reuşească să le poată mulţumi şi altfel părinţilor săi, pentru tot sprijinul pe care i-l acordă, pentru devotamentul, iubirea şi sacrificiile pe care aceştia le fac pentru reuşita fetei în plan muzical. Tot atunci, cei care au dorit să sprijine acest tânăr talent au avut posibilitatea de a dona bani în contul RO67BTRL03401201C25591XX care rămâne încă deschis.

Artistul plastic Constantin Severin: „Regretatul Johnny Raducanu era un bărbat autentic, boem, mereu nemulţumit de societatea în care trăia”

În luna septembrie 2011, artistul plastic sucevean Constantin Severin a adus prin intermediul site-ului NewsBucovina.ro un omagiu regretatului Johnny Răducanu, cunoscut ca maestrul jazz-ului românesc, pe care a avut ocazia să îl cunoască personal în primăvara anului 2002, la Suceava, în culisele Casei de Cultură. “Johnny Răducanu era un bărbat autentic, boem, de o sinceritate copleşitoare. Făcea o radiografie necruţătoare atât societăţii contemporane pe care nu o prea agrea, cât şi lui însuşi. Era de o modestie rară şi obişnuia să spună că el nu cântă aşa de bine, că Dumnezeu cântă cel mai bine. Avea o cultură extraordinară pe care o dobândise cântând în multe ţări străine. Ajunsese la cunoaşterea esenţelor, a omului contemporan, fiind permanent nemulţumit de ce vedea în jur. Regret faptul că, deşi a avut atât de mulţi prieteni în Bucureşti, se pare că în ultima perioadă l-au uitat mulţi, murind singur şi în sărăcie”, declara Severin pentru NewsBucovina.ro, la o zi după moartea regretatului artist.

Miss Facebook România s-a plimbat cu mocăniţa în BUCOVINA

O ancheta jurnalistică iniţiată de NewsBucovina.ro a dovedit la finalul lunii septembrie 2011 că translatorul pentru limba spaniolă a grupului de jurnalişti străini care au vizitat Bucovina în acea perioadă era chiar Miss Facebook România, Iulia Mladin. Tânăra, care l-a însoţit pe Gheorghe Flutur pe tot parcursul vizitei jurnaliştilor străini la Moldoviţa, Suceviţa, Marginea şi Ciocăneşti a fost extrem de atentă să traducă ceea ce transmit ziariştii de limba spaniolă prezenţi în info-turul care a cuprins şi Bucovina şi a fost singura persoană care a avut voie să stea alături de Flutur în locomotiva mocăniţei cu care jurnaliştii s-au deplasat de la Moldoviţa la Argel.

Taraful “Bujorul” din Bilca a concertat în Franţa, în memoria regretatului rapsod Vasile Mucea

Echipa NewsBucovina.ro s-a bucurat la începutul lunii decembrie a acestui an de prezenţa în redacţie a lui Florin Mucea, fiul regretatului rapsod Vasile Mucea, care a făcut cunoscut Taraful “Bujorul” din Bilca în ţară şi în străinătate. De această dată, Florin, care după moartea tatălui său a a preluat rolul de lider al renumitului taraf bilcan a împărtăşit cititorilor NewsBucovina.ro că la invitaţia comitetului de înfrăţire dintre comuna suceveană Bilca şi comuna franceză Vert-Saint-Denis, Taraful “Bujorul”, cunoscut mai bine sub denumirea de Taraful “lui Mucea”, a concertat la începutul lunii decembrie în Franţa, într-un spectacol închinat memoriei regretatului rapsod bilcan Vasile Mucea. „Organizatorii evenimentului s-au străduit să ne facă să ne simţim foarte bine, lucru care nu a putut decât să ne bucure. Francezii sunt nişte oameni foarte primitori, care au o deschidere fantastică spre folclorul românesc, asta în ciuda diferenţelor culturale”, a apreciat Florin Mucea.

Pleşu, Noica şi Liiceanu, primiţi cu mult entuziasm de elevii şi profesorii de la colegiile câştigătoare în cadrul competiţiei balurilor organizată de NewsBucovina.ro

În urma concursului desfăşurat pe NewsBucovina.ro la finalul lunii noiembrie a acestui an, “Balul Balurilor 2011”, echipa publicaţiei a premiat primele două colegii desemnate ca organizatoare a celor mai reuşite Baluri ale Bobocilor în acest an. A fost vorba de Colegiul Tehnic Rădăuţi (CTR) şi de Colegiul Naţional “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului care au fost premiate câte un fond de carte consistent. Premiul a fost extrem de bine primit atât de copii, cât şi de profesorii şi directorii implicaţi în desfăşurarea balurilor, care au fost de părere că volumele donate de NewsBucovina.ro sunt de actualitate, purtând semnături celebre precum cele ale scriitorilor Andrei Pleşu, Constantin Noica şi Gabriel Liiceanu. “Suntem foarte onoraţi de premiul primit din partea publicaţiei NewsBucovina.ro. Felicităm deopotrivă toţi participanţii, fiindcă implicarea, creativitatea, emoţia şi spiritul de echipă de care au dat dovadă s-a văzut. Sperăm să continuăm în limitele fair-play-ului şi în anul următor. Suntem bucuroşi de fondul de carte primit pe care, cu siguranţă, o să-l valorificăm. DIPLOMA pe care am primit-o din partea echipei redacţionale va fi postată într-un loc de onoare în liceul nostru. Volumele pe care le-aţi dăruit colegiului nostru sunt extraordinare şi de mare ajutor, deoarece lipseau din biblioteca noastră. Gabriel Liiceanu le va fi de mare ajutor elevilor de clasa a XII-a care se pregătesc să susţină examenul de bacalaureat. De asemenea, volumele semnate de Constantin Noica şi Andrei Pleşu vor fi valorificate în studiul literaturii”, a apreciat la acea vreme atunci prof. Ionela Mihaela Bîndiul, de la CTR.


Intră acum și în grupul de