Intră acum și în grupul de
Grupul de iniţiativă interculturală al tinerilor din judeţul Suceava – INTERCOOLT, înfiinţat la sfârşitul anului trecut, îi încurajează pe tinerii suceveni care au idei strălucite să se înscrie în programul „Tineret în acţiune”, o platformă prin care înaintând proiecte ambiţioase, aceştia pot obţine finanţare europeană pentru ideile lor de viitor.
Un exemplu concret în acest sens este chiar acest grup de iniţiativă care a luat naştere în cadrul proiectului „Diversitatea face Diferenţa”, proiect implementat de către Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei. Prin proiectul „Diversitatea face diferenţa” cei peste 20 de tineri ambiţioşi înscrişi în INTERCOOLT doresc să facă stereotipurile să dispară. Proiectul „Diversitatea face diferenţa” este finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Tineret în Acţiune” şi cofinanţat din bugetul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.
“În data de 1 mai, INTERCOOLT va înainta un nou proiect intitulat << Tineret pentru Interculturalitate >> . El a fost înaintat către Agenţia Naţională pentru Proiecte Comunitare DEFP. Proiectul trebuie întâi declarat eligibil, moment după care va fi notat cu o notă de la 0 la 100. În principiu trebuie să obţii peste 55 de puncte pentru ca proiectul să fie finanţat cu bani europeni care sunt nerambursabili”, a explicat pentru NewsBucovina.ro, Alexandru Ifrim, membru INTERCOOLT.
Potrivit acestuia, „Tineret în acţiune” (TINACT) este un program ce a putut fi accesat în perioada 2007 şi va putea fi accesat în continuare până în anul 2013, acesta fiind şi ultimul an în care pot fi depuse proiectele, la unul dintre următoarele termene: 1 februarie, 1 mai, respectiv 1 octombrie.
„Încurajăm tinerii să acceseze programul << Tineret în acţiune >> . Tinerii pot să scrie proiecte, ei se pot afilia unui ONG, chiar INTERCOOLT caută la acest moment voluntari. Tineret în acţiune conţine proiecte făcute de tineri, cu tineri, pentru tineri, limita de vârstă a celor care depun proiecte fiind de 30 de ani. Asta nu înseamnă că nu putem fi ajutaţi şi de adulţi. Ba din contra, urmărim să furăm din secretele lor profesionale, ne uităm la ei ca oameni resursă, urmărim să îi alegem ca îndrumători în proiectul nostru. < Tineret în acţiune >> este un program foarte flexibil, ai nevoie doar de o idee bună de proiect. Cum o poţi găsi este foarte simplu!? Ai o nevoie la tine în oraş? Ei bine, te vei întreba din cauza cărui aspect s-a creat această nevoie? Care sunt cauzele? Ce efecte are această cauză? După ce ai răspuns la aceste întrebări, vei încerca să pozitivezi lucrurile. Pasul următor – stabileşti activităţile următoare care vor ajuta la combaterea cauzelor. Există cursuri gratuite care te învăţă să realizezi proiecte pentru tineret. Du-te! Informează-te şi înaintează proiecte către << Tineret în acţiune >> . Banii aşteaptă daţi, trebuie doar să-i accesaţi prin astfel de proiecte inovative!”, a transmis Alexandru Ifrim tinerilor care doresc să iniţieze un astfel de proiect.
Reprezentantul INTERCOOLT a amintit că în cadrul programului << Tineret în acţiune >> , în 2011 a fost lansat un sigur proiect pe toate acţiunile, ceea ce este foarte trist. „Dacă se întâmplă ca proiectele să nu fie eligibile din cauza unor greşeli de conţinut (lipsa unei semnături, a unei ştampile), nu este nicio problemă, întrucât proiectul poate fi redepus”, a lămurit Ifrim. De asemenea, acesta îi îndeamnă pe tinerii suceveni să se implice în acţiuni de voluntariat, transmiţându-le: “Prin voluntariat nu câştigi bani, însă câştigi recunoştinţa oamenilor, energie pozitivă. Voluntariatul îţi hrăneşte sufletul, te face să te simţi mai bine ca om, mulţumirile oamenilor pe care îi ajuţi te fac să zâmbeşti, ceea ce deja înseamnă deja foarte mult”.
În ceea ce priveşte activităţile întreprinse de INTERCOOLT până în prezent, tinerii se laudă cu rezultatele obţinute în cadrul activităţilor – „Cafeneaua publică” şi „Biblioteca vie”, întâlniri la care au reuşit să aducă împreună membri ai grupurilor etnice, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile din judeţul Suceava, un promotor activ al dezvoltării interculturale a judeţului, alături de oameni simpli.
„Cafeneaua publică este o metodă de dialog interactiv care se centrează pe schimb de informaţii, valorizând contribuţiile tuturor participanţilor într-un cadru relaxat.
Aşa cum sugerează şi numele, cafeneaua publică se organizează într-un spaţiu care să creeze o atmosferă cât mai asemănătoare cu cea dintr-o cafenea. Astfel se are în vedere stimularea gândirii libere, implicarea în dialog de la egal la egal a tuturor participanţilor şi generarea de noi idei. Cafeneaua publică este o întâlnire nonformală. Totodată, rezultatele s-au arătat îmbucurătoare şi prin acţiunea << Biblioteca vie >> organizată în diferite oraşe ale judeţului nostru, întâlnire la care oamenii găsesc un bun prilej de socializare şi informare pe diferite teme”, a arătat membrul INTERCOOLT.
Intră acum și în grupul de