Costumele populare traditionale, printre cele mai scumpe articole de la „Targul de Paste” de la Suceava


Intră acum și în grupul de

Aşa cum ne-a obişnuit, „Târgul de Paşte” deschis vineri în parcul Central al municipiului Suceava aduce în faţa cumpărătorilor obiecte unicat lucrate în gospodăriile proprii ale celor care încă mai păstrează meşteşugurile şi tradiţiile populare româneşti. Tocmai din acest motiv, printre cele mai scumpe articole vândute la târg se numără costumele populare tradiţionale, care se vând cu sume cuprinse între 500 lei (copii) şi 800 lei (adulţi).

„Preţurile le stabilim în funcţie de materialul folosit şi de modelul aplicat. De exemplu, o ţesătură deasă din mărgele aplicată pe pânză naturală costă 600 lei, pe când o cămeşă pentru femei cu o ţesătură mai simplă poate costa între 300 şi 400 lei. Pe lângă acestea, pentru a întregi portul popular pentru femei, mai avem catrinţa la 180 lei şi bârneţul (brâul) la 25 lei. O astfel de cămeşă necesită aproximativ o lună şi jumătate timp de lucru. La mare căutare în această perioadă în rândul sucevenilor, dar şi a bucureştenilor, după cum am remarcat din participările mele anuale şi în alte zone ale ţării, sunt prosoapele din pânză folosite fie pentru acoperirea coşărcii cu ouă, fie în bucătărie”, a explicat pentru NewsBucovina.ro, Maria Pavaleanu, comerciant din comuna Marginea, în vârstă de 55 de ani.

La „Târgul de Paşte” din centrul Sucevei, sucevenii pot achiziţiona în perioada 6-17 aprilie 2012, pe lângă produsele bio realizate în Bucovina (mezeluri, brânzetui, produse de penificaţie, miere de albine, mere şi vin natural) şi produse obţinute manual prin – prelucrarea lemnului, olărit, ţesut, încondeierea ouălor, pictură pe lemn, împletituri.

Reamintim că “Târgul de Paşte” de la Suceava se înscrie în programul “Paştele în Bucovina”, manifestarea bucurându-se de prezenţa a peste 40 de meşteri populari din toate zonele etnografice ale ţării.


Intră acum și în grupul de