Directorul Institutului Cultural Roman din Bruxelles: “Am ales Bucovina pentru ca aici traditiile s-au conservat cu vigoare si autenticitate”


Intră acum și în grupul de

Bucovina este promovată anul acesta, în perioada Sărbătorilor de iarnă, în cadrul unor manifestări organizate de Institutul Cultural Român (ICR) în ţările europene. Astfel, la invitația ICR Bruxelles, grupul de muzică populară “Sweet Bucovina”, constituit din muzicieni din satele bucovinene, susţine patru concerte în perioada 20-23 decembrie, patru concerte, în cadrul Târgului de Crăciun de la Bruxelles. Totodată, obiceiurile de iarnă din Bucovina sunt prezentate la Praga, în cadrul expoziţiei “Crăciunul la vecini”, deschisă până în data de 3 ianuarie 2013, la Muzeul “Podblanicka”, din castelul “Vlašim”.

obiceiuri iarna 5

Legat de prezenţa bucovineană în cadrul acestor evenimente care machează Sărbătoare Crăciunului, directorul Institutului Cultural Român din Bruxelles, Robert Adam, a acordat un mini-interviu, pentru NewsBucovina.ro.

ICR Bruxelles

NewsBucovina.ro: Ce anume v-a determinat sa promovati, în această perioadă a anului, zona Bucovinei la nivel international? Exista un feed-back pozitiv constatat de institutia dvs. in urma unor participari precedente la astfel de evenimente?

Robert Adam: ICR Bruxelles a primit invitatia organizatorilor festivalului Balkan Trafik, desfasurat in fiecare primavara la Palatul Artelor din Bruxelles, sa se alature prezentei lor in premiera la targul de iarna Plaisirs d’hiver. In saptamana dinaintea Craciunului, Romania este tara invitata, iar prezenta grupului de instrumentisti din Bucovina, asigurata de ICR, este menita sa impartaseasca locuitorilor capitalei belgiene si turistilor traditiile populare romanesti. Am ales de aceasta data Bucovina pentru ca aici traditiile s-au conservat cu vigoare si autenticitate. Desi participam in premiera la targul de iarna, ICR Bruxelles este partener al festivalului Balkan Trafik inca de la prima sa editie, in 2007, iar ecourile acestui parteneriat au fost pozitive.

N.B.: Credeti ca aceasta participare bucovineana la targurile internationale va avea un efect rasunator in randul turistilor straini?

R.A.: Organizatorii afirma ca statutul de tara invitata la targul de Craciun de la Bruxelles genereaza o crestere de pana la 15% a fluxului de turisti belgieni spre respectiva destinatie. Totusi, subliniem ca aceasta participare nu are ca obiectiv principal promovarea Bucovinei ca destinatie turistica, acesta fiind mai degraba un beneficiu colateral. Misiunea ICR Bruxelles este in principal de dezvoltare a relatiilor culturale intre Romania si spatiul Benelux si de promovare a valorilor culturale romanesti intr-un dialog intercultural.

N.B.: Putem vorbi deja despre o promovare a acestei zone a Romaniei si in cadrul manifestarilor pe care le veti propune pe parcursul anului viitor?

R.A.: ICR Bruxelles isi constituie agenda de proiecte in functie de parteneriatele deja consolidate pe plam local si de prioritatile strategice stabilite de centrala ICR. Daca in viitor se va ivi din nou oportunitatea de a include artisti, mesteri populari sau oameni de cultura din Bucovina in programele noastre, o vom face bucurosi.

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de