Matei Visniec: “Sufletul meu a suferit de Paste, in Bucovina”


Intră acum și în grupul de

Scriitorul bucovinean stabilit la Paris, Matei Vişniec, şi-a petrecut Paştele în judeţul Suceava, la el “acasă”, la Rădăuţi. Într-un articol postat pe site-ul Radio France Internationale, rfi.ro, cel mai important dramaturg român al momentului, care nu a mai fost de Paşte în Bucovina, regiunea în care s-a născut, “poate de mai bine de zece ani”, s-a arătat stupefiat de ecoul mediatic al sărbătorii şi dimensiunea sa comercială.

“De fapt, m-am dus de Paşte în Bucovina mai mult în căutarea unei sărbători pe care o purtam în mine cu o nostalgie profundă din vremea copilăriei mele. Paştele era pe atunci un moment de reculegere şi îl sărbătoream, (…) într-o anumită tăcere decentă. Acum însă m-au stupefiat pur şi simplu ecoul mediatic al sărbătorii şi dimensiunea sa comercială. O avalanşă de vorbe şi de comentarii, de lecţii de religie şi de predici, de cântece noi şi de mărturii s-a prăbuşit peste mine. La radio, la televiziune, în presă, Paştele a devenit subiectul numărul unu, pretextul unei febrilităţi mediatice excesive. Un fel de publicitate gigantică i se face Paştelui, ca şi cum ar fi un produs de vânzare”, a scris Vişniec, care a avut parte de surprize nu tocmai plăcute de Paşte, în Bucovina.

Totodată, scriitorul a criticat în termeni duri activităţile incluse în programul de promovare turistică “Paştele în Bucovina”. “O altă surpriză pe care am avut-o: descoperirea unei broşuri cu evidentă utilitate pascalo-turistică. Zeci şi zeci de activităţi pascale erau enumerate acolo, pe zile şi pe ore: unde anume putea turistul potenţial să asiste la o demonstraţie de ouă încondeiate sau la un concurs de aranjare de coşuri pascale sau şi mai bine, la un concurs de ciocnit ouă… În faţa tuturor acestor concursuri, memoria mea s-a revoltat fără să mă pot controla şi un gust amar mi s-a născut în suflet: chiar era nevoie să sacrificăm şi Paştele (după ce am făcut-o deja cu Crăciunul) pe altarul banului, al comerţului, al turismului, al profitului, al societăţii de consum?”, a scris mare dramaturg în articolul publicat de rfi.ro, concluzionând “poate că nu ar fi trebuit să merg de Paşte în Bucovina, în căutarea a ceva ce trăieşte în mintea mea, dar care nu mai există în realitate”.


Intră acum și în grupul de