Flautista suceveanca Dinuta Costache a cucerit inimile vienezilor


Intră acum și în grupul de

Dinuta CostacheRenumită și apreciată pe plan local pentru performanțele pe care le-a bifat de-a lungul timpului cântând la flaut, tânăra suceveancă Dinuța Costache, care a împlinit recent vârsta de 18 ani, a reușit să le fure inimile și aplauzele celor care locuiesc în supranumita ”capitală a muzicii clasice”, Viena.

După ce a cucerit locul I în clasamentele concursurilor naționale și a celor cu participare internațională, câștigătoarea trofeului Lira de Aur 2011, de la Suceava, a reușit ceea ce mulți nici  nu ar putea visa la vârsta de 16 ani. Ambiția, perseverența, miile de ore de antrenament la flaut, i-au trasat drumul spre succes, iar anul acesta a reușit performanța de a fi prima pe lista studenților admiși la Universitatea de Arte și Muzică din Viena (Universitat fur Musik und Darstellende Kunst Wien). ”După câștigarea Lirei de Aur am făcut un an pregătitor la Viena, după care am susținut admiterea la Conservatorul din Viena. Concurența a fost una acerbă, întrucât la admitere s-au prezentat 60 de flautiști din toată lumea (China, Japonia, America, Italia, Spania etc.), doritori să ocupe unul din cele trei locuri puse la bătaie de Universitatea de Arte și Muzică din Viena. La admitere am susținut o probă teoretică și una practică, la care a trebuit să abordez patru piese de diferite stiluri (baroc, clasic, romantic și contemporan). Personal sunt adepta stilului romantic”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Dinuța Costache.

Tânăra a subliniat faptul că drumul spre admitere a fost consolidat în primul rând de părinții săi care o sprijină moral și financiar, de prof. Mihaiela Săveanu la a cărei clasă a studiat pe toată perioada cât a fost elevă a reputatului Colegiu de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, dar și de prof. Matei Ioachimescu, solist și flautist de excepție stabilit de ani de zile la Viena, cel care, în urmă cu doi ani de zile îi propunea Dinuței un program de pregătire cu mai mulţi profesori de specialitate ai unei şcoli din Viena.

În prezent, tânără se declară extrem de mulțumită de nivelul performant la care a ajuns să studieze flautul în cadrul Universității din Viena, sub atenta îndrumare a celor mai buni profesori din lume, respectiv la clasa prof. Barbara Gisler. ”Ceea ce mă bucură și mă încântă este faptul că toți studenții din grupa mea sunt tratați egali. Toți învățăm unii de la alții, neexistând invidie și concurență. Diferența de predare este enormă, se folosește o altă tehnică, care te învață să cânți natural, să depui mai puțin efort atunci când sufli în flaut. Rezultatele sunt excepționale. Chiar și atunci când mergi pe stradă, la Viena, totul este foarte bine pus la punct, iar oamenii sunt foarte disciplinați”, a relatat suceveanca.

Artista a explicat că nu există zi fără să cânte la flaut, cu atât mai mult cu cât orele de la facultate încep în fiecare zi a săptămânii la 08.00 și se termină seara la ora 20.00.

Dinuta CostacheÎncet, încet, Dinuța Costache își îndeplinește visul de a cânta pe marele scene ale Vienei. Flautista susține concerte atât în cadrul universității, cât și în afara acesteia, fiind solicitată din ce în ce mai des la evenimentele private. Recent, în primăvară acestui an, Dinuța a cântat la Ambasada României din Viena, iar de ziua sa, în data de 16 iunie 2013, a concertat la Bratislava, apoi la Viena.

În timpul liber, Dinuța Costache preferă să meargă la teatru, sau la operă, profitând din plin de toate reducerile pe care studenții le au. A rămas impresionantă de amploarea evenimentelor desfășurate în marile Opere vieneze precum – ”Carmen”, ”Nunta lui Figaro”, sau ”Elixirul dragostei”, acolo unde baletul se împletește armonios cu muzica clasică.

Tânăra se pregătește intens pentru a participa la o serie de concursuri a căror miză este foarte mare. Ea a mai spus că, în momentul de față, cântă la un flaut din argint, pe care l-a închiriat de la Universitatea la care învață. ”Nu putem face comparație între flautul la care cântam înainte să plec din România și cel la care cânt acum, care este mult mai performant. Flautul pe care îl aveam în țară, la un moment dat nu mă mai ajuta absolut deloc în evoluția mea. Flautul trebuie să se potrivească cu personalitatea interpretului. Peste ani mă văd tot la Viena. Îmi place foarte mult ceea ce fac, ador să cânt la flaut. Viața mea este acolo”, a concluzionat Dinuța Costache.

Mai multe detalii despre viața flautistei puteți afla accesând link-ul https://www.newsbucovina.ro/exclusiv/39488/o-flautista-suceveanca-viseaza-sa-cante-pe-marile-scene-ale-vienei-si-tu-o-poti-ajuta-sa-si-indeplineasca-visul


Intră acum și în grupul de