Dr. Radu Ciornei: S-a diminuat foarte mult numărul de pacienți Covid-19 din Suceava pentru că începe să se facă acea imunizare de cohortă. Restul țării intră de abia acum în ceea ce se numește valul 1.


Intră acum și în grupul de

Radu Ciornei, cercetător la USV în cadrul proiectului microDIAB, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în județul Suceava s-a diminuat foarte mult numărul de pacienți Covid-19 pentru că începe efectul imunizării de cohortă, iar restul țării intră abia acum prin ceea ce a trecut Suceava.

El a apreciat drept justificată carantinarea Sucevei.

„Uitați-vă la numărul de îmbolnăviri de la Spitalul Județean. Spitalul Județean a fost un focar imens. A fost principalul focar din România. Acolo a fost un șir de greșeli manageriale și epidemiologice care pot fi puse într-un manual de „Așa nu epidemiolgic!”. Dacă se putea face o greșeală, s-a făcut”, a spus dr. Ciornei care a adăugat că tot personalul medical a fost un foarte mare vector de infectare care a dat această „bombă epidemiologică” care e infectat toată Suceava.

El a menționat rezultatele studiului efectuat de Dorna Medical care a indicat că aproape de 30 la sută din locuitorii Sucevei au trecut prin această boală.

„E o binecuvântare deghizată infectarea foarte mare inițială pentru că toți medicii și asistenții au făcut boala”, a spus Ciornei.

El a adăugat că acum s-a diminuat foarte mult numărul de pacienți din Suceava.

„S-a diminuat pentru că începe să se facă acea imunizare de cohortă”, a spus Ciornei.

Avem parte de medicația corectă la Spitalul Județean Suceava?

Fac sau nu ce trebuie medicii în lupta anti-COVID? Discuție liberă cu dr. Radu Ciornei

Gepostet von NewsBucovina.ro am Sonntag, 12. Juli 2020

El consideră că ceea ce s-a întâmplat la începutul epidemiei în Suceava se întâmplă acum în restul țării.

„La noi s-a întâmplat foarte repede. O mie de oameni s-au îmbolnăvit și au distribuit virusul”, a spus cercetătorul sucevean care a arătat că pacienții din spital s-au dus acasă, personalul medical a mers acasă, a mai îmbolnăvit fiecare pe cineva și așa s-a ajuns la 30 la sută grad de infectare.

„Nouă acum ne este bine. Restul țării a intrat în starea de urgență, fiecare a stat acasă, iar restul țării intră de abia acum în ceea ce se numește valul 1”, a spus dr. Ciornei.

El a adăugat că va veni cu siguranță și valul 2, dar că ceea ce se întâmplă în țară acum este valul 1 și nu valul 2.

„În funcție de cât de inteligenți o să fim și ca populație și ca politică, ca guvernare, vom avea un val doi care va trece peste noi mai ușor dacă avem tratamentul potrivit, care nu ține de noi, pentru că tratăm cu ceea ce ne spune OMS”, a spus cercetătorul sucevean.

Potrivit acestuia, fiecare trebuie să se păzească să se infecteze.

„Trebuie să fim și noi inteligenți și să evităm comportamentul cu risc, să purtăm mască, să stăm la distanță. Sunt lucruri simple pe care trebuie să le facem”, a spus Ciornei.

El a estimat că în jumătate de an ar putea apărea un vaccin, dar că va dura încă un an până când acesta va putea fi distribuit populației.

Radu Ciornei este absolvent al UMF Iași în 1996, are doctorat în Imunologie, Microbiologie și Genetică Moleculară la University of Kentucky, postdoctorat la University of Missouri Columbia și a fost bursier „Marie Curie” în Imunologie și Epigenetică la Univeristatea de Medicină din Viena.


Intră acum și în grupul de