Liderul PMP Suceava Marian Andronache va iniția o lege prin care investiții în capacități de producție cu fonduri UE începute și neterminate din motive birocratice să fie continuate de stat: Numai la o singură investiție de acest gen din județul Suceava s-au pierdut 12 milioane de euro, iar la nivel național peste 3 miliarde de euro//VIDEO-REPORTAJ


Intră acum și în grupul de

Președintele PMP Suceava, Marian Andronache, candidat pentru Camera Deputaților, și medicul veterinar Doru Lefter, candidat PMP Suceava pentru Senat, au declarat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că investiții importante pentru dezvoltarea unor capacități de producție începute cu fonduri europene au fost stopate din motive birocratice, dând ca exemplu un astfel de proiect de la Capu Câmpului.

El a spus că această investiție început foarte bine în 2010 când s-a depus proiectul pentru finanțare, iar în 2011 s-a aprobat finanțarea și au început și lucrările. L

Andronache a precizat că lucrările au demarat spectaculos, cu toată procedura și avizele ce trebuiesc urmate, cu controalele instituțiilor statului, cu avize date pentru următoarea etapă.

„Cei care au început investiția au parcurs pas cu pas proiectul, dar în 2014 se reziliază dintr-o dată contractul de finanțare”, a spus Andronache.

El a precizat că acest lucru nu s-a întâmplat numai la Capu Câmpului, și că sunt multe locații de acest gen în țară.

„Aici vorbim de oameni care și-au investit banii, vorbim de destine frânte”, a spus Andronache.

El a explicat că prin proiect urma să fie înființată o fabrică de nutrețuri concentrate care ar fi adunat grânele de pe o rază foarte mare din această zonă, iar nutrețurile puteau fi folosite la îngrășătorii, dar și cinci maternități pentru purceluși, cu o producție anuală de cel puțin 50.000 de purceluși.

Totodată, investiția urma să genereze 50 de locuri de muncă pentru oamenii din zonă.

El a arătat că în zonă urmau să apară îngrășătorii care să crească porcii preluați din această investiție și se rezolva parțial criza cărnii de porc pentru că acum România importă carcase de porc din Italia, Polonia, Germania în loc să producem pentru că avem capacitate în România.

Medicul veterinar Doru Lefter a subliniat că România este o țară eminamente agrară și importăm produse agricole și că investiția stopată ar fi fructificat partea de producție vegetală, iar foarte mulți oameni care produceau în România, videau în România.

Doru Lefter spune că este o dramă stoparea proiectului și crede că dacă proiectul era lăsat să fie dus la îndeplinire, din taxe și impozite era deja rambursată suma investită.

El a prezentat o adresă a ministrului Agriculturii din Guvernul Cioloș care admitea că s-au pierdut pe acest tip de proiecte circa 3 miliarde de euro, din care un miliard de euro banii alocați, 800 de milioane de euro penalități și un miliard de euro investiți de românii care au implementat proiectele.

Unul dintre inițiatorii proiectului Cooperativei agricole „Genetica porcină” a spus că această cooperativă a fost constituită din cinci firme care au aplicat pentru obținerea finanțării pentru acest proiect și că motivul rezilierii contractelor a fost cel de condiții artificiale.

Astfel, funcționarii care au verificat toate actele la începutul proiectului au constatat după patru ani că s-ar fi creat condiții artificiale pentru a se obține fonduri europene și că firmele respective se învecinează, că proprietarii sunt rude, sau că folosesc aceeași rețea electrică.

El a spus că recomandarea Comisiei Europene către autorități a fost să fie atente să nu se facă fraude, doar că în România „s-a ajuns la astfel de aberații”.

„Noi considerăm că funcționarii care ne-au dat avizul au făcut cel puțin o neglijență în serviciu când au avizat inițial”, a menționat acesta care a subliniat că aceste condiții artificiale nu erau definite la începutul proiectului, fiind stabilite ulterior de funcționari.

Proiectul era de 12 milioane de euro și până la blocarea lui s-au investit circa 4,5 milioane de euro.

Liderul PMP Suceava, Marian Andronache, a delcarat că speranța este o discuție în Parlament pentru o lege de reparații pentru aceste cazuri, iar statul să preia continuarea investițiilor.

El a arătat că sunt foarte multe situații asemănătoare și că este de preferat continuarea proiectelor decât ca investițiile începute să devină ruine.


Intră acum și în grupul de