Discriminarea copiilor în școală, preocupare pentru Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina. Vasile Gafiuc : Ne-am propus să mergem cu orice caz de discriminare direct la Consiliul Național de Combatere a Discriminării și inclusiv în instanță, dacă nu se vor găsi soluții


Intră acum și în grupul de

În județul Suceava avem un număr mare de școli în care se practică discriminarea în rândul elevilor, iar acei copii care sunt discriminați au nevoie de servicii suport, a apreciat miercuri, Vasile Gafiuc, președintele Asociației ”Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina”, în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina.

”Din păcate, în județul Suceava încă avem un număr semnificativ de școli care practică această discriminare. Copiii aceia au nevoie de servicii suport. Nu este suficient doar să nu mai fie discriminați. Aceștia vin cu un bagaj emoțional negativ foarte mare, cu o reticență față de a continua școala, dar și cu frică, și ajung să nu se mai dezvolte în condiții normale. Fără servicii suport în comunitate, nu pot face față”, a declarat Vasile Gafiuc.

În acest sens și pentru a veni în sprijinul acestor categorii vulnerabile, Asociația ”Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina” în parteneriat cu Centrul de Advocacy și Drepturile Omului – CADO, derulează proiectul „Școală pentru toți copiii!”, ajuns la cea de-a doua ediție.

„Deși noi, în proiect, de data aceasta suntem la nivelul regiunii de Nord-Est, ne-am gândit să pilotăm acest mecanism de monitorizare a segregării copiilor rromi în școli, pe județele Botoșani, Suceava și Iași, dar și pe județul Cluj. Cu această ocazie, am văzut și o  diferență  între regiuni, o diferență de mentalitate și cum rezolvăm problema discriminării”, a spus Gafiuc.

Cu privire la specificitatea formelor de discriminare din județul Suceava, Vasile Gafiuc, a precizat că aceasta este diversă.

”Am identificat discriminare rezidențială acolo unde școala este aproape 100% de etnie rromă, dar și discriminare pe criterii de sărăcie. Pentru că și la o școală cu populație majoritară rromă avem copii care provin din familii cu venituri mari, dar și copii care sunt la limita sărăciei. Aici este o mare problemă și de data aceasta, din septembrie, de când vom începe munca pe teren, focusul nostru va fi pe discriminarea pe sărăcie. Noi ne-am propus prin proiect să mergem cu orice caz de discriminare direct la Consiliul Național de Combatere a Discriminării și, inclusiv în instanță, dacă nu se vor găsi soluții”, a transmis Vasile Gafiuc.

Prin proiectul ” Școală pentru toți copiii!”, preocuparea organizațiilor implicate nu va fi doar pe copii de etnie rromă.

„Preocuparea noastră nu va fi doar pe copii de etnie rromă. În Transilvania, în zonele unde avem populație de etnie maghiară sau populație de alte etnii, aceste situații vor fi monitorizate tot de noi. Vom avea în vedere și situația copiilor cu dizabilități. Din păcate știm foarte multe școli care refuză să școlarizeze copii cu dizabilități. Însă procesul este unul complex, de aceea ar trebuie să vină un consorțiu de organizații neguvernamentale cu expertiză pe apărarea drepturilor omului”, a declarat Vasile Gafiuc.


Intră acum și în grupul de