Deputatul Ioan Bălan, în Parlament: Lipsa acută de personal calificat în sănătate, educație și siguranța populației provoacă deja efecte nedorite. Dacă vom începe mâine să lucrăm la eliminarea deficitului de personal, roadele le vom culege peste câțiva ani


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a avertizat printr-o declarație politică în Parlament că sistemele de sănătate, educație și de ordine publică suferă de o lipsă acută de personal și a solicitat partidelor să elaboreze o strategie națională pentru eliminarea deficitului de personal pentru ca măcar peste câțiva ani situația să se îmbunătățească.

„În cele mai importante sectoare de activitate publică din România se manifestă un deficit acut de personal. Sistemul de educație are nevoie urgentă  de mii de cadre didactice tinere, care să ocupe posturile vacante acoperite în prezent de suplinitori, dar și posturile care se vor vacanta prin ieșirea la pensie. Sistemul de sănătate nu o duce nici el mai bine, în condițiile în care în ultimii 15 ani a pierdut peste 20 de mii de medici pe calea migrației. Nu în cele din urmă, sistemul de ordine publică reprezentat de poliția și jandarmeria română se străduiește din greu să facă față provocărilor, deși funcționează cu peste 20 de mii de lucrători mai puțin, față de numărul optim”, a arătat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, educația, sănătatea și siguranța populației sunt trei domenii în care lipsa acută de personal s-a adâncit de la un an la altul, producând deja consecințe nedorite.

„Mulți părinți și copii aleg doar anumite școli, pentru că acolo profesorii sunt mai buni, mai calificați. În sănătate, consecințele le-am văzut cu ochii noștri în timpul acestei pandemii, când medici și asistente s-au îmbolnăvit din epuizare, după gărzi de 48 ore, ca să poată salva vieți și compensa lipsa de personal. Și în poliție se văd consecințele, mai ales în mediul rural, unde multe posturi de poliție funcționează cu greu și nu pot acoperi 24 de ore toate provocările”, a subliniat Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean a mai spus că dacă s-ar urmări cifrele deficitului de personal se poate constata că nu este vorba de un deficit uriaș, ci de unul în jurul a 60-70 de mii de angajați în cele trei domenii și că la prima vedere ar părea o misiune simplă, dar este însă dificilă pentru că în aceste sectoare e nevoie de multă pregătire.

„Un dascăl bine calificat nu se poate face peste noapte. Un medic ajunge să ia o decizie medicală după foarte mulți ani de școală. De asemenea, un ofițer de poliție intră în sistem după o facultate de lungă durată și un masterat de minimum doi ani. Așadar, pentru a compensa acest deficit avem nevoie de o salarizare corespunzătoare și atractivă pentru tineri, de o strategia națională agreată consensual de toate partidele politice parlamentare și de o coerență, pe termen lung, în implementarea politicilor. Dacă vom începe mâine să lucrăm la eliminarea deficitului de personal, roadele tot peste câțiva ani le vom culege. Vreau să cred că toți politicienii responsabili vor înțelege necesitatea asigurării personalului necesar în educație, sănătate, siguranța cetățeanului – trei domenii în care omul este resursa cea mai valoroasă”, a concluzionat Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de