Dan Nichiforel: În 7 ani, poluarea în Suceava trebuie redusă semnificativ. Mașinile electrice vor lua locul celor pe benzină și motorină, încălzirea se va face prin sisteme nepoluante, iar blocurile vor fi izolate energetic


Intră acum și în grupul de

Consilierul local USR PLUS Dan Nichiforel, inițiatorul proiectului prin care municipiul Suceava a fost selectat de Comisia Europeană între cele 100 de orașe europene care vor deveni neutru climatic până în 2030 a explicat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că acesta este un proiect ambițios și în care trebuie să fie implicate instituțiile sucevene, Universitatea, societatea civilă, firmele, asociațiile de proprietari, dar și cetățenii.

„Mă bucur că a fost selectat Suceava în acest proiect mai mult decât pot să arăt. Mă bucur pentru cetățeni în primul rând, dar mă bucur și pentru mine pentru că am fost inspirat să încep acest proiect”, a spus Nichiforel.

El a explicat că acesta a fost un proiect în care a investit foarte multă muncă până acum.

„Am început din noiembrie 2020 împreună cu Teodora Munteanu care a avut inspirația să-mi facă o invitație la o conferință națională organizată de Vlad Botoșel,  europarlamentar USR PLUS, conferință la care s-a prezentat pentru prima dată un proiect european al Comisiei Europene. Proiectul se numea Post Mission-100 de orașe neutre climatic până în 2030. De atunci am pornit la treabă”, a spus consilierul local sucevean.

Nichiforel a apreciat că primarul Ion Lungu a avut inspirația și curajul de a pune pe ordinea de zi propunerea în cadrul Consiliului Local și le-a mulțumit colegilor consilieri care au votat în mare majoritate acest proiect ce a devenit hotărâre de Consiliu Local în martie 2021.

„Anul trecut, undeva prin octombrie-noiembrie, Comisia Europeană a deschis un call pe acest proiect, iar domnul Dan Dura de la Direcția de proiecte europene din Primăria Suceava a intrat în acțiune cu echipa lui. A lucrat contra cronometru în decembrie-ianuarie. A trimis un dosar. Nu a fost un simplu chestionar. Conversația s-a făcut în limba engleză. Este o legătură directă între municipalitate și Comisia Europeană. Dosarul a fost finalizat la sfârșitul lunii ianuarie și am aflat săptămâna trecută cu o satisfacție greu de exprimat că am fost selectați în top 100 dintre cele 377 de orașe care au depus cerere. Sunt foarte multe capitale ale țărilor din UE. Din România sunt doar Suceava, Cluj Napoca și Sectorul 2 din București”, a precizat Dan Nechiforel.

El a subliniat că „neutru climatic” este un concept relativ nou, de la semnarea Green Deal, și presupune reducerea emisiilor de bioxid de carbon în orașe la un nivel minim astfel încât emisiile să fie absorbite în totalitate de vegetația urbană.

„Ce vom face cu poluarea? Poluarea trebuie redusă semnificativ. Mobilitatea urbană, circulația, autoturismele din oraș sunt poluante acum. Nu sunt cele mai poluante, paradoxal. Poluarea cea mai mare cu bioxid de carbon vine din zona locuințelor pentru că avem blocuri din anii 60-70 cu centrale de apartament pe de o parte, dar și izolarea blocurilor fiind precară, cedările energetice sunt mari și sunt, implicit, necesare cantități mari de energie pentru încălzit, pentru răcit în timpul verii”, a spus consilierul local.

El a precizat că pentru proiectul acesta Comisia Europeană pune la bătaie mai mult de 100 de milioane de euro.

„Pune la bătaie 200 de miliarde de euro până în 2030 pentru 100 de orașe. În medie, câte 10.000 de euro de cetățean, iar pentru Suceava este un calcul foarte simplu va fi un miliard de euro până în 2030”, a precizat Nichiforel care a menționat că banii trebuie atrași prin proiecte adevărate care să atingă ținta finală ca în 2030 Suceava să devină neutru climatic.

El a arătat că unul dintre obiective va fi înlocuirea până în 2030 mașinilor din municipiu cu unele electrice sau pe bază de hidrogen.

„Oricum, Europa, prin Green Deal, s-a angajat ca până în 2050 să devină neutru climatic. Practic selectarea Sucevei s-a făcut în cadrul unei competiții prin care 100 de orașe vor deveni model pentru restul orașelor din Comunitatea Europeană astfel că oricum trebuie să renunțăm în timp și vorbesc de un orizont de 10-20-30 de ani”, a spus Nichiforel.

El a arătat că în proiect sunt mai multe capitole, iar mobilitatea urbană este unul dintre ele unde s-a început cu autobuze electrice, se va continua cu autobuze electrice și vor apărea autobuzele pe hidrogen.

„Pentru Suceava, nu este glumă, să cheltuim în opt ani un miliard de euro. Nu va fi simplu. Aici administrația locală este pusă la încercare să vedem de ce este în stare. Nu vom avea absolut nicio scuză că nu avem fonduri, că nu avem bani. Vom avea, le avem la dispoziție. E vorba de granturi, bani care vin direct. Este o legătură directă între municipalitate și Comisia Europeană”, a spus Nichiforel.

Mai mult, el a explicat că banii aceștia sunt pentru Zona metropolitană și mai mult de atât.

„E vorba de un cerc cu raza de 30 de kilometri și va include și zona aeroportului, dorim noi să includem și municipiul Fălticeni în acest proiect pentru că având mai mulți cetățeni vom putea atrage niște fonduri mai mari”, a precizat consilierul local.

El a declarat că proiectul este amplu, iar Primăria nu va putea face singură treaba asta.

Nichiforel mizează în acest proiect foarte mult pe Universitate care va deveni nucleul dur al acestui proiect pentru că sunt necesare soluții inovatoare pentru a rezolva acele probleme și a atinge ținta finală.

„Cetățenii trebuie să fie în primul rând conștientizați, să afle despre direcția în care mergem și pas cu pas ei vor trebui să primească soluții din partea administrației. Va trebui să începem cu construcțiile noi care vor trebui să fie conform acelor standarde europene de cedare zero de energie. Construcțiile vor trebui să fie foarte eficiente din punct de vedere energetic”, a spus Nichiforel care a menționat că și utiliățile de  încălzire-răcire trebuie să fie moderne, pot fi și cu pompe de căldură, stații de trigenerare care funcționează pe hidrogen lichid.

„Se poate începe chiar de luna viitoare cu construcțiile noi”, a explicat consilierul local.

El a mai anunțat că Grupul de inițiativă al cărui coordonator este a trimis deja invitații către 12 instituții din municipiu și spune că e nevoie de implicarea societății civile, a firmelor, a asociațiilor de proprietari.

„Nu va fi o treabă simplă, dar merită. Este o  mare provocare. Este o satisfacție pentru mine că am fost selecționați. Greul abia acum începe. Trebuie să arătăm de ce suntem în stare”, a concluzionat Dan Nichiforel.


Intră acum și în grupul de