Senatorul PSD Ioan Stan: România nu primește a doua plată prin PNRR pentru că miniștri PNL nu au îndeplinit jaloanele asumate


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri că PSD nu poate fi făcut responsabil pentru blocarea plăților PNRR.

„Deşi unii liberali încearcă să dea vina pe noi, PSD nu poate fi făcut responsabil pentru blocarea plăților sau pierderea unor sume din fondurile PNRR. Ceea ce fac dumnealor este o tentativă demagogică de a focusa atenţia alegătorilor în altă parte şi nu în ograda lor, unde problemele de la două ministere conduse de ei ne împiedică să intrăm în posesia banilor din tranşa a 2-a din fondurile europene amintite. Adevărul este că în momentul de față România nu are aprobată cererea de plată numărul 2 din PNRR, pentru că nu au fost îndeplinite jaloanele privind decarbonizarea (Ministerul Energiei) și avertizorul de integritate (Ministerul Justiției) -ambele conduse de PNL”, a arătat Ioan Stan.

El a subliniat că pensiile speciale sunt prevăzute ca jaloane ce trebuie rezolvate abia în cererile de plată 3 și 4, și a arătat că acestea nu vor fi analizate până când România nu va îndeplini criteriile din cererea de plată numarul 2. 

„Drept urmare, cererea de plată număr 3 din PNRR, va fi depusă  abia după ce proiectul legii pensiilor speciale, cu amendamentele rezultate din raportul final al Băncii Mondiale, va fi adoptată-n Parlament iar din acest punct de vedere suntem în grafic”, a explicat senatorul.

El a menționat că odată cu intrarea PSD la guvernare s-a început un consistent proces de refacere a echilibrelor macroeconomice, care înseamnă nu doar reducerea deficitului bugetar, ci și reducerea ponderii datoriei publice în PIB.

Senatorul sucevean a precizat că INS a anunțat oficial că în 2022, România a avut o creștere economică de 4,8%.

„Această evoluție bună, peste așteptări, a dus PIB-ul la 1412,5 miliarde de lei fapt ce determină o diminuare considerabilă a ponderii datoriei publice în PIB, de la aproape 50 % în dec. 2021,  la 47,2% în dec. 2022. E o performanță remarcabilă, mai ales că s-a produs simultan cu acordarea unor stimulente  economice de până la cinci ori mai mari decât în perioada precedentă, 2020-2021, când datoria publică efectiv explodase de la 37% din PIB, la cât o lăsase PSD în 2019, la 50 % din PIB, la finalul guvernărilor Orban-Cîțu”, a concluzionat Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de