Top 5 sisteme de plată internaționale


Intră acum și în grupul de

Citește și află totul despre cele mai importante sisteme de plată internaționale, care sunt primele 5 sisteme populare și multe alte informații utile.

sursa foto:pixabay.com

Sistemele de plată internaționale – varietate și beneficii pentru utilizatori!

La nivel global există peste 200 de modalități de plată, printre acestea numărându-se plata cu cardurile de credit și debit, din portofelele electronice, prin transfer bancar, cu telefonul mobil și chiar cu criptomonede. Plățile digitale sunt preferate atât de comercianții online, cât și de clienți, în timp ce platformele de casino online, precum Vulkan Vegas, acceptă o varietate de metode de plata, de la carduri și portofele electronice și până la plata cu cartele pre-plătite.

Astăzi, pe lângă metodele de plată tradiționale, au fost lansate și opțiuni de plata inovative, așa cum sunt plata cu telefonul sau BNPL (Buy Now Pay Later). Fiecare modalitate de plată prezintă avantaje, dar și dezavantaje, de aceea, cele mai bine cotate sisteme de plată la nivel mondial se diferențiază de restul prin numărul mare de beneficii oferite utilizatorilor.

Care au fost cele mai utilizate sisteme de plată online în ultimul an și care va fi evoluția acestora în următorii ani?

În anul 2021, cele mai accesate moduri de plată au fost portofelele electronice și plățile cu telefonul mobil (49%). Acestea au fost urmate plata cu cardul de credit, care a reprezentat 21% din totalul tranzacțiilor efectuate pe parcursul anului precedent. Plata cu cardul de debit a avut o cotă de 13% din volumul tranzacțiilor, transferul bancar având o pondere de 7%, în timp ce modalitățile de plată BNPL (Cumpără Acum, Plătește mai Târziu) a reprezentat 3% din totalul tranzacțiilor.

Plata în numerar a avut o cotă de piață de 3%, debitul direct 1%, metoda de plată PrePay 1%, la fel ca și în cazul modalităților de plata cu cartel preplătite, Post Pay și a altor opțiuni. Pentru anii următori (până în 2025) se constată eliminarea plăților cu carduri pre-plătite și Post Pay. De asemenea, plata cash va scădea cu 2 procente, urmând să fie folosită numai de 1% dintre oameni.

Tendința de scădere se observă și la nivelul altor modalități de plată, precum transferul bancar (până la 6%) și cardurilor de credit (până la 19%). Unele sisteme de plată, precum plata cu cardul de debit, PrePay și debitul direct se vor menține stabile, fără să înregistreze creșteri sau reduceri ale numărului de utilizatori.

BNPL va crește cu 2%, până la 5% în următorii ani, la fel cum se va întâmpla și cu plata prin intermediul portofelelor electronice și cu telefonul mobil. Cota de piață a acestui tip de tranzacții va ajunge până la 53% din totalul volumului tranzacționat la nivel online.

Cel mai ridicat volum de tranzacții realizate în 2021 a fost înregistrat în India (48. 6 miliarde), aceasta fiind urmată de China (18.5 miliarde), Thailanda (9.7 miliarde), Brazilia (8.6 miliarde) și Coreea de Sud (7.3 miliarde).

Top modalități de plată la nivel internațional

Plata cu cardul (debit sau credit)

Constituie cea mai populară și una dintre cele sigure modalități de a efectua tranzacții în mediul online și offline. Majoritatea platformelor de comerț electronic și a magazinelor terestre din mai toate domeniile au integrat o astfel de opțiune de plată. Cei mai bine cotați furnizori de plăți sunt Visa, Mastercard, Maestro și American Express.

Rapiditatea tranzacțiilor, limitele extinse ale plăților și sistemul de criptare utilizat de către acest tip de plată sunt dublate de programe cashback, care sunt disponibile atât pentru cardurile de credit, cât și pentru cele de debit. Platformele care dispun de sisteme de plata Visa și Mastercard sunt considerate a fi printre cele mai bine cotate, prezența acestor procesatori de plăți inspirând încredere.

Portofelele digitale

Plățile electronice sunt preferate de un număr din ce în ce mai crescut de utilizatori, mai ales că, în unele cazuri nu implică necesitatea deținerii unui cont bancar. Printre cele mai bine poziționate branduri din acest domeniu se numără Pay Pal, Skrill, Neteller, Apple Pay, Google Pay sau Amazon Pay

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT)

Plățile derulate prin sistemul de plată SWIFT sunt considerate sigure, circulația banilor desfășurându-se prin intermediul rețelelor de instituții bancare din întreaga lume. Principalul beneficiu oferit de această formă de plată este reprezentată de posibilitatea de a efectua tranzacții oriunde în lume, fiind un sistem folosit la scară largă, atât de vânzători, cât și de cumpărători.

Criptomonedele

Una dintre cele mai inovative sisteme de plată, criptomonedele se bazează pe tehnologia blockchain, care asigură cel mai ridicat nivel de protecție a tranzacțiilor. Mai mult decât atât, toate tranzacțiile sunt anonime și descentralizate, ceea ce permite efectuarea de tranzacții fără intermediari (instituții bancare) și fără costuri suplimentare.

Buy Now Pay Later

Considerată o modalitate de plată derivată din plățile cu cardul de credit, BNPL este un concept care a câștigat în popularitate foarte rapid (3% din populația lumii l-a folosit în 2021), iar pentru anii următorii se preconizează o creștere de până la 5%, apropiindu-se de popularitatea transferului bancar (6%).

Utilizatorii sistemelor de plată trebuie să caute la opțiunile pe care intenționează să le folosească beneficii precum siguranța, comisioane cât mai scăzute și posibilitatea utilizării la nivel global.


Intră acum și în grupul de