Referendumul pentru familia traditională a fost un EȘEC? Sau poate nu…


Intră acum și în grupul de

Două zile consecutive cu secțiile de vot deschise în toată țara! Peste 43 de milioane de euro cheltuiți! Polarizarea fără precedent a mediului on-line în Pro și Contra gay și a familiilor de homosexuali! Ură fără precedent și minciuni pe bandă rulantă furnizate pe post de axiome, de către ambele tabare! La final românii au decis că pur și simplu nu-i interesează!

Lucrurile sunt însă un pic mai complicate. Mult mai complicate.

Datele furnizate ne indică, ca județ, pe primul loc pe țară!  O fi bine asta? Se prea poate dacă luăm în calcul faptul că Bucovina e una dintre cele mai ”populate” cu parohii , biserici și mănăstiri! Dar are și o foarte bine pusă la punct rețea de culte, altele decât cel creștin ortodox.

 

O analiză mai atentă asupra prezenței la urne ne indică un singur lucru, valabil și pentru Bucovina, dar și pentru întreaga țară: referendum 2018 a fost o lecție extrem de importantă atât pentru politicieni cât și pentru preoți și predicatori!

 

Vă mai amintiți cu  toții cum liderii politici veneau și făceau tot felul de întâlniri cu predicatori regionali, cu arhiepiscopi, cu episcopi cu tot felul de înalte fețe bisericești? Și care era scopul de fapt? De ce trebuia ca politicianul ”să bată palma” cu liderul religios? Se dorea altceva decât binele enoriașilor?

Românii au decis că e mai bine să te bazezi pe electorat, să faci ce promiți și nu să primești binecuvântări în spatele ușilor închise contra a ceva ce enoriașilor nu le-ai putut promite sau spune. Eu personal sper că vremurile alea au apus odată cu 7 octombrie 2018 și că nu vom mai asista la tot soiul de trocuri politico-religioase de dragul puterii și nu a unei vieți mai bune pentru toti oamenii.

 

URA! Ura este ceea ce s-a propagat cel mai bine în campania pentru referendum. Gândită greșit din start, campania a luat o turnură mai mult decât agresivă, cel puțin în mediul on line, astfel încât doar ”scârba” mai putea însoți postările taberelor care erau de-a dreptul ireconciliante. Și care nu aveau nici o legătură cu ideea de familie ci de ….furt de copii…!

 

Culmea știți ce e? Că la nici 24 de ore de la referendum radicalismul parcă se acutizează mai tare și vedem apeluri disperate la formarea unui PARTID care să îi unească pe cei 3,7 milioane de români care au fost la referendum și care sunt pentru familia traditională.  E clar că nu s-a înțeles mai nimic din cum funcționează electoratul în România și mai ales ce îl mână pe el la urne.

Cum să pui în ecuație ideea că demografia din România va crește sau va scădea, în funcție de rezultatul referendumului? Oameni buni, familiile nu fac copii de frica sărăciei, a lipsei autentice de ajutor din partea statului pentru cei care chiar muncesc și nu zac pe sub porți la mila ajutorului social. Familiile din România se tem pentru ziua de mâine care nu are nici un fel de previzionare sau stabilitate și se tem de hoția ridicată la rang de lege de parlamentari! Nu de altceva!

 

Mai e un detaliu pe care e bine să îl luați în calcul când analizați rezultatul prezenței la vot – interesul financiar! Păi chiar așa…după ce zeci de ani i-ati scos pe oameni la vot, momindu-i când cu bani, când cu găleți, cu tricouri, cu biciclete, cu pungi de făină, cu pui congelați, acum veniți și le cereți să aibă conștiința votului. Dragi politicieni, ce ați sădit asta veți culege. Ba chiar cu dublă măsură! Chiar dacă subiectul este extrem de important el nu mai contează pentru că ELECTORATUL vostru a fost învățat să i se dea și nu să gândească o ofertă electorală. Ați învățat oamenii să analizeze doar culoarea bancnotei și nu proveniența ei.

Suceava a reușit însă, cu ocazia referendumului, să iasă în față cu prezența care a depășit, cu 0,67, pragul de 30 la sută stabilit prin lege pentru validarea referendumului, dar fără folos pentru că a fost singurul județ unde acest prag a fost atins.

Pentru acest rezultat s-a format o coaliție politică naturală Lungu–Stan, ambii lideri politici fiind implicați activ în susținerea acestui referendum.

Potrivit statisticilor evenimentelor electorale trecute, Suceava are întotdeaua rezultatele mediei naționale, dar de această dată prezența a fost cu 10 la sută mai mare decât media națională.

Sociologii cred că acest rezultat este datorat implicării agresive a preoților și cultelor neo-protestante din județ, dar fără susținerea unor politicieni precum Ioan Stan ca lider al partidului la putere, dar și a lui Ion Lungu, apropiat de fețele bisericești, participarea se menținea la media națională de circa 20 la sută.

Întrebarea care se pune este dacă e bine că politicul și-a consumat din muniție pentru un referendum care nu a avut nicio miză reală pentru electorat în loc să își păstreze toate atuurile pentru următorii doi ani când vor fi alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare.

Unii spun că acesta a fost un „test de stres” înaintea adevăratelor bătălii electorale, dar e probabil ca cei care se împăunează cu rezultatul obținut la referendum să nu mai prindă din postura de lideri viitoarele alegeri.

MIHAI  CHIRA


Intră acum și în grupul de