Deputatul minoritatii poloneze, Ghervazen Longher, condamnat la trei luni de inchisoare cu suspendare


Intră acum și în grupul de

Deputatul minorităţii poloneze, Ghervazen Longher, a fost condamnat, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei luni de închisoare cu suspendare. Decizia ÎCCJ poate fi contestată şi va fi judecată la completul de cinci al aceleiaşi instanţe.

Ghervazen Longher a fost trimis în judecata pentru savârsirea, în concurs real, a două infracţiuni de conflict de interese, prevăzute de art.253/1 din Codul penal anterior.

ghervazen longher 3

Astfel, deputatul Ghervazen Longher, reprezentant al minorităţii poloneze, a fost deferit justiţiei de Parchetul General, pentru conflict de interese, după ce şi-a angajat sora şi fratele la Camera Deputaţilor.

În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, procurorii arată că Ghervazen, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a făcut o cerere de angajare a fratelui său la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru fratele său în cuantum de 19.767 lei.

Totodată, arată anchetatorii, deputatul a făcut o cerere de angajare a surorii sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru sora sa în cuantum de 15.800 lei.

Potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în baza art.386 din Codul de procedura penala a fost schimbată încadrarea juridica data faptelor prin rechizitoriu din doua infractiuni de conflict de interese din Codul penal anterior  într-o infracţiune de conflict de interese din Codul penal anterior şi o infracţiune de conflict de interese în forma continuată.

Astfel, ICCJ îl condamnă pe inculpatul Longher Ghervasen, la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese şi aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit. b din Codul penal anterior se arată în minuta deciziei.

Totodată, ICCJ îl condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Cele două pedepse sunt contopite rezultând o pedeapsă de 3 luni închisoare şi interzicerea unor drepturi. În baza art.71 din Codul penal anterior aplica inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit. b din Codul penal anterior.

ICCJ dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de 3 luni închisoare pe durata unui termen de încercare de 2 ani si 3 luni şi dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Decizia poate fi contestată cu apel în 10 zile de la comunicarea minutei.

Potrivit articolului 64 din vechiul Cod penal care prevede pedepse complimentare a interzicerii unor drepturi „constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:

a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;

 

b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”


Intră acum și în grupul de