ACL Suceava vrea ca Parlamentul sa respinga vineri legea aministiei si gratierii si sa aprobe cercetarea unor parlamentari acuzati de DNA. PSD se opune


Intră acum și în grupul de

Parlamentarii ACL de Suceava au cerut, joi, întrunirea, vineri, a Parlamentului pentru respingerea legii amnistiei şi graţierii şi pentru încuviinţarea arestării, percheziţiei sau începerii urmăririi penale pentru mai mulţi parlamentari, deputaţi şi senatori, pentru care DNA a făcut cereri.

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat într-o conferinţă de presă că una dintre cele mai importante probleme a României este justiţia.

 

El a spus că în baza votului dat de suceveni, parlamentarii ACL Suceava cer convocarea de urgenţă a celor două Camere ale Parlamentului, pentru vineri, la ora 12, pentru aprobarea solicitărilor parchetelor pentru începerea urmăririi penale sau arestării pentru senatorii şi deputaţii aflaţi în astfel de situaţii şi  respingerea Legii amnistiei şi graţierii.

„E important să se facă înainte de alegeri”, a spus Băişanu.

steliana vasilica miron (1) si baisanu

La rândul său, senatorul PNL de Suceava, Steliana Miron, a declarat că solicitarea pentru convocarea Parlamentului e în sprijinul oamenilor cinstiţi şi în defavoarea demagogilor care au sacrificat prezentul şi viitorul copiilor.

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Pardău a explicat că această solicitare se face în temeiul art. 33 alineat a) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

El a spus că a fost prezent la toate şedinţele Parlamentului organizate în ultima perioadă, iar de fiecare dată nu s-a parcurs întreaga ordine de zi deoarece deputaţii din arcul guvernamental au părăsit şedinţa de plen pentru a nu mai fi cvorum.

„Era vorba de vot privind încuviinţarea arestării sau percheziţie a unui deputat din arcul guvernamental. O singură dată s-a asigurat cvorumul când a fost vorba de deputatul independent Valerian Vreme. Constat că pentru alţii se poate şi e bine în timp ce pentru ai lor nu”, a spus Parădău.

Deputatul liberal a mai declarat că se impune respingerea legii amnistiei şi graţierii.

„Cred că e de datoria noastră să rezolvăm acum aceste probleme care aduc grave prejudicii de imagine Parlamentului şi parlamentarilor. Justiţia trebuie să fie independentă şi egală pentru toţi”, a spus Pardău.

 

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a cerut PSD să vină la un test de sinceritate să clarifice aceste probleme care sunt presante.

El a arătat că refuzul PSD este explicabil prin rezultatele primului tur al alegerilor când Victor Ponta a fost votat de 90 la sută din cei din puşcării.

 

Pe de altă parte, vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a organizat în replică o altă conferinţă de presă în care a spus că nu permite să i se dea lecţii de la ACL.

Ovidiu Dontu 1

„Sunt senatorul care a votat împotriva acestei legi a amnistiei şi graţierii şi nu permit să mi se dea lecţii din partea celor de la ACL. Cu ce tupeu, domnule Flutur, aţi apărut în conferinţă de presă să vorbiţi de legea asta când dumneavoastră aveţi zero prezente în Parlament în iunie, septembrie şi octombrie? Cu ce tupeu convocaţi când nu veniţi la lucrările Parlamentului. E un act de o demagogie fără seamăn”, a spus Donţu care a menţionat că cu acest proiect de lege Relu Fenechiu fugea pe culoarele Parlamentului doar- doar o găsi pe cineva dispus să o voteze.

„Le spun câte ceva din procedurile parlamentare şi mă refer la Senat. Art. 37 prevede că minim cinci membri sau un grup parlamentar pot convoca Biroul Permanent care trebuie să aibă o ordine de zi înregistrată. Trebuie apoi o Comisie de fond sau 2-3 comisii de aviz, care apoi convoacă reprezentaţii Guvernului pentru a află punctul lor de vedere. După asta şi avizul Consiliului legislativ pentru elemente de neconstituţionalitate, se trece înapoi în Comisii”, a explicat senatorul care s-a întrebat dacă se pot face toate lucrurile astea în 24 de ore.

El a mai declarat că nimeni nu poate impune unui parlamentar la ce dată să acorde un vot şi ce fel de vot să acorde şi mai ales să nu citească ce votează.

„În Parlament, votul nu e imperativ. Câteva lucruri poate să le facă Iohannis. O spune un senator care a votat ca Mora să plece din Senat pentru că e incompatibil. Domnule Iohannis, aveţi un membru în Comisia juridică, un coleg, Chiuariu, care a fost deja condamnat. Cereţi, va rog, demisia din Parlament a lui Chiuariu”, a conchis Donţu.


Intră acum și în grupul de