Ardeleanu: „Ce rost mai are să scădem TVA-ul la cărți când elevii României nu au avut manuale un semestru întreg şi au învăţat de pe fişe?”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a apreciat că reducerea cotei TVA pentru cărți de la 9% la 5% este o măsură bună pentru puținii români care mai intră în librării pentru a achiziționa cărți, dar se întreabă dacă aceasta va rezolva problema lipsei dotărilor corespunzătoare cu materiale didactice și auxiliare ale școlilor, precum şi a lipsei unei dezvoltări corespunzătoare a fondului de carte din bibliotecile școlare.

Într-o declaraţie politică, parlamentarul sucevean arată că a constatat că Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor, sărbătorită anual în data de 23 aprilie, a fost prilej de promovare a politicilor Guvernului Ponta, care a anunțat reducerea cotei TVA pentru cărți de la 9% la 5%.

ardeleanu juramant 1

„Ministrul Culturii va depune la Camera Deputatilor un amendament la Proiectul Noului Cod Fiscal, prin care TVA –ului pentru cărți să-i  fie aplicată reducerea menționată anterior. Asemenea altor reduceri de TVA, această măsură este bună pentru puținii români care mai intră în librării pentru a achiziționa cărți. Nu pot să nu susțin orice măsură de relansare a acestui obicei al lecturii care ne lipsește astăzi mai mult ca oricând, dar, Stimați Colegi, nu pot să nu mă întreb dacă aceasta va rezolva fondul problemei.

Stimați Colegi, obiceiul lecturii se deprinde în școală, în biblioteca școlii, pe băncile clasei, cu Abecedarul în mână. Ce rost mai are să scădem TVA-ul la cărți când elevii României nu au avut Abecedar, nu au avut manuale de Comunicare un semestru întreg și au învățat, cu mari eforturi, de pe fișe, sub îndrumarea învățătorului, fără cartea în mână ? Cum putem să formăm un copil de 6 sau 7 ani în spiritul dragostei față de lectură să meargă cu drag în biliotecă și, evident, în librărie, dacă primii lui ani de școală se află sub semnul abandonului, al nepăsării, al uitării?”, îşi întreabă deputatul PNL de Suceava colegii parlamentari.

Ardeleanu, care a pledat în nenumărate rânduri „pentru puterea cărții în viața fiecăruia dintre noi”, a ţinut să amintească concluziile rapoartelor inspectoratelor școlare sau ale reprezentanților ARACIP care au semnalat, ca o problemă generală, lipsa dotărilor corespunzătoare cu materiale didactice și auxiliare ale școlilor, lipsa unei dezvoltări corespunzătoare a fondului de carte din bibliotecile școlare.

„Aș vrea să ne gândim la o rezolvare în profunzime a problemelor legate de carte și drumul ei către tinerii noștri. Salvarea va veni doar după ce Educația va primi finanțarea corespunzătoare. Vorbesc de acea finanțare de 6% pe care toți, pe rând, am susținut-o dar care nu a ajuns în sistem.

Specialiștii afirmă că cele mai puține neajunsuri în domeniul vânzării de carte, în ultimii 10 ani, se regăsesc în segmentul de carte pentru copii. Cumpărătorii sunt părinții, preocupați de educația copiilor lor și interesați să le pună la dispoziție toate pârghiile pentru activitatea școlară, cheltuind sume semnificative.

Să le venim în sprijin prin legislație și atitudine”, este îndemnul adresat de Sanda-Maria Ardeleanu colegilor parlamentari.


Intră acum și în grupul de