Bătălie în Consiliul Local Suceava pe proiectul „Suceava – capitală culturală europeană”


Intră acum și în grupul de

Proiectul „Suceava – capitală culturală europeană” a stârnit discuții aprinse în ședința ordinară de Consiliu Local de joi, 23 iulie, întrucât nu a fost pusă pe ordinea suplimentară a ședinței o hotărâre pe marginea acestui subiect. Deși proiectul „Suceava – capitală culturală europeană” a fost inițiat de deputatul PNL Ștefan Alexandru Băișanu, opt consilieri locali de la PSD s-au arătat nemulțumiți că președintele de ședință, Lucian Harșovschi (PNL), nu a aprobat supunerea la vot a propunerii, iar în timpul ședinței s-au ridicat de pe scaune și au plecat. La ședința de CL au participat și deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, vicepreședintele CJ Suceava Ilie Niță, dar și câțiva oameni de cultură.

Nita, Baisanu

În deschiderea ședinței, consilierul local PSD Eugen Girigan a venit în fața colegilor săi cu ideea de a trece pe ordinea suplimentară a ședinței un proiect de hotărâre prin care Suceava să își depună candidatura în cursa pentru desemnarea capitalei culturale europene din 2021.

Însă, președintele de ședință, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a ținut să explice că nu poate suplimenta ordinea de zi cu un proiect ce nu a ajuns în mâinile celor 23 de consilieri și nici nu a primit avizul din partea comisiilor din Primărie.

„Conform regulamentului, fără raportul de specialitate al serviciului care trebuie emis într-o perioadă de maximum 30 de zile de la data depunerii proiectului, nu se poate introduce așa ceva pe ordinea de zi”, a ținut să clarifice Harșovschi.

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a venit cu unele completări și a arătat că un raport de specialitate nu putea fi făcut de la o zi la alta având în vedere că proiectul a fost depus miercuri după-amiază.

Cu toate că problema părea să fie înțeleasă, după ce deliberativul local nu a aprobat un proiect pe ordinea de zi referitor la desfășurarea în luna august a unui eveniment cultural organizat de o fundație, opt consilieri de la PSD au ales să părăsească sala.

„Credeam că aici suntem gospodari și nu politicieni. Se pare că se lucrează la ordin politic. Discuția cu privire la „Suceava – capitală culturală europeană” era o discuție foarte frumoasă de purtat, merita să fie acceptată”, a spus consilierul local PSD Tiberius Brădăţan, părăsind sala de ședință alături de alți consilieri.

Sprititele s-au încins și mai tare, după ce proiectele aflate pe ordinea de zi s-au votat, la finalul întrevederii luând cuvântul jurnalistul și omul de cultură Roman Istrati, dar și deputatul Ștefan Alexandru Băișanu.

Roman Istrati a dorit să arate că proiectul „Suceava – capitală culturală europeană” are sprijinul multor oameni de cultură suceveni, el alcătuind o listă de 46 de semnături.

roman istrati

„Acesta nu este un proiect politic. Este un proiect social, suntem societate civilă, nu PSD, PNL sau nu mai știu ce altceva. Suceava, în momentul acesta, conform criteriilor Uniunii Europene are posibilitatea de a accesa acest proiect cu cel mai mare succes. Cam toate criteriile le îndeplinim. Știți ce îi mai lipsește? Hotărârea dumneavoastră”, a spus Roman Istrati.

În replică, Ion Lungu, a declarat că oamenii de cultură sunt dezinformați și manipulați.

„Îmi pare rău, cu toată sinceritatea, sunt oameni în sală pe care îi respect și mă refer în primul rând la domnul Mihai Pânzaru PIM, că oamenii de cultură sunt dezinformați și manipulați. Eu ca primar, niciodată nu mi-am permis în campaniile electorale sau în precampanie să folosesc pe cei care i-am finanțat, cu toate că alții o fac”, a explicat Lungu.

Primarul a subliniat că el a fost primul care a vorbit cu maestrul Matei Vișniec pe tema proiectului „Suceava – capitală culturală europeană” în urmă cu doi ani și a constatat că municipalitatea nu are o șansă reală de a fi desemnată în 2021 capitală culturală europeană, fiind la concurență cu alte orașe mari din țară.

Totodată, Ion Lungu a arătat că este nevoie de un buget destul de generos pentru un astfel de proiect, fiind nevoie de minim 30 de miloane de euro, bani pe care municipalitatea nu îi are.

„Astăzi, acest proiect este unul sută la sută de dezbatere în precampanie electorală. Vin să arunce electoral un cartof fierbinte în brațele Consiliului Local și al primarului. Șansele noastre de a fi capitală europeană sunt foarte mici”, a menționat Ion Lungu.

baisanu, lungu

Cel care a avansat ideea ca municipiul Suceava să devină capitală culturală europeană, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, a ținut să-și exprime punctul de vedere, arătând că este nevoie de cultură, iar proiectul nu este unul de campanie.

„Pe lumea asta au câștigat cei care au îndrăznit, cei care au visat și cei care au luptat din toată ființa pentru a rezolva lucrurile. Nu e nevoie de 30 de milioane de euro astăzi. E nevoie între 20 și 80 de miloane de euro în cinci ani, în funcție de ceea ce ne propunem. E nevoie doar de ambiție, dorință și sacrificiu”, a precizat Băișanu.

Văzând că nu se ajunge la o înțelegere, primarul Sucevei a luat în calcul și posibilitatea de a candida pentru un al patrulea mandat.

„Eu aveam îndoielile mele, dar cred că am să mă răzgândesc, să mai candidez o dată în 2016, și am să vă mai bat o dată să vă lecuiți definitiv”, a susținut Ion Lungu.

Primarul Ion Lungu a declarat după şedinţă că prima victimă a acestui proiect este lucrarea de înlocuire a conductelor de apă de pe strada Traian Vuia.

El a explicat că prin plecarea consilierilor PSD nu s-a mai asigurat numărul necesar de voturi pentru adoptarea proiectului prin care se alocă 5 milioane de euro pentru ACET pentru lucrarea de aducţiune de apă pe strada Traian Vuia, evaluată la un milion de euro şi pentru dotarea ACET SA cu utilaje în valoare de 4 milioane de euro.

Preşedintele organizaţiei municipale PSD Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat după şedinţă că motivele pentru care majoritatea PNL a respins includerea proiectului pe ordinea de zi sunt puerile, iar consilierii PSD au protestat faţă de acest mod de a acţiona al grupului PNL, subliniind că prima filă la dosar pentru acest proiect este Hotărârea Consiliului Local.

El a mai declarat că, informal, consilierii liberali au spus că nu pot accepta această propunere pentru că nu au acordul politic al conducerii partidului.

 

 

 

 


Intră acum și în grupul de