La un pas să fie înlocuit de la conducerea PNL Suceava, Alexandru Băişanu dă lecții de liberalism


Intră acum și în grupul de

Biroul Permanent National al PNL (vechiul PNL) are programată pentru miercuri, la ora 13, o ședință extrem de importantă în care este foarte probabil ca actualul  co-președinte al noului partid reunit, deputatul de Suceava, Alexandru Băișanu să fie schimbat din fotoliul de co-lider și transferat pe un scaun de simplu membru, și aceasta datorită faptului că este deputat si de drept poate ocupa un fotoliu de membru al Biroului Județean al PNL.

Speculațiile pe seama schimbării din funcție a lui Băișanu au început să apară imediat după plecarea delegației de liberali care a fost prezentă la Suceava, la finele lunii august, când au avut loc  o serie de discuții între liderii naționali ai PNL și conducerea de la Suceava, tandemul Al. Băișanu-Ilie Niță, și manevrele acestora de a minimaliza eforturile liberalilor suceveni de a organiza acțiunea, nefiind vazute cu ochi buni.

Speculațiile au fost alimentate și de prezența la Suceava, imediat după ședința Biroului Permanent Național de la Gura Humorului, o prezență chiar extrem de vizibilă în ultimele zece zile, a deputatului Radu Surugiu, o persoană pe care Băișanu și echipa sa au încercat în mai multe rânduri să o minimalizeze ca importanță.

baisanu, steliana miron, ardeleanu, andreea paul

Mai nou, printr-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, acolo unde Băișanu de altfel a fost extrem de activ în ultimele două luni, deputatul de Suceava pare că oscilează între a mai face un ultim apel către vechii PNL-isti și a-și lua ADIO  de la partid, nu însă înainte de a mai oferi în stilul său caracteristic o lecție de politică, așa cum înțelege el politica, pe care o consideră necesar a fi predată şi recunoaşte nonşalant că a devenit liberal direct în funcţia de preşedinte al PNL Suceava.

”Fac politică liberală din 2009, de când sunt președintele Partidului Național Liberal. (n.n.-parlamentarul sucevean este, cel puțin aici, destul de sincer si recunoaste că prin celelalte partide prin care a fost nu prea a avut tangențe cu liberalismul). Am învățat foarte multe de la cei cu care am lucrat. Din toți acești ani, cei mai mulți dintre ei i-am petrecut în opoziție. Nu a fost deloc ușor. Din 2009 până astăzi am condus un partid cu blazon și asta mi-a onorat și-mi va onora până la capăt existența”.

(…) Vă scrie om care știe cât de important este ca în acest partid nici unul dintre noi să nu se considere mai liberal decât celălalt. Sunt un om care înțelege majoritățile și dinamica lor. Pricep foarte limpede că sinergiile unui grup, chiar politic fiind, sunt condiționate de obiective, de angajamente, de profilul liderilor și de trecut. Vă rog să nu uitați acest lucru.

(…) Partidul Național Liberal nu a fost și nu este proprietatea nimănui! Aparține de drept României, după cum Brătienii l-au lăsat țării și nu unuia sau altuia. Venerabilul nostru Președinte de onoare, Mircea Ionescu Quintus, ne-ar putea vorbi cu multă înțelepciune despre majorități, despre lucrurile bune pe care le poate face o majoritate sau despre lucrurile mai puțin bune pe care, paradoxal, aceeași majoritate le poate face.

(…)Ei bine, nici unul dintre noi nu a uitat campania prezidențială de anul trecut când președintele de astăzi al României, domnul Klaus Iohannis, le-a cerut românilor votul dându-le la schimb asigurări că în România se va face o altfel de politică. Și românii l-au votat! Mulți, foarte mulți! I-au dat încrederea lor totală și-au pus speranțele în el și în partidul din spatele lui. De ce? Pentru că li s-a promis “o altfel de politică”! Una complet diferită față de tot ce au primit românii în ultimii 25 de ani.

 

Vă cer public un singur lucru, pentru că suntem datori toți, de la cel mai simplu membru de partid până la liderii noștri: vă rog respectuos și vă cer să ne plătim datoria.

 

Atâta vreme cât unii dintre noi vor face politică pentru partid și nu pentru oameni, datoria va rămâne neplătită. Atâta vreme cât noua majoritate nu va prețui zestrea lăsată moștenire de cărunții noștri, datoria va rămâne neplătită. Atâta vreme cât câștigarea puterii devine, în unele cazuri, mai importantă decât daunele pe care le pot provoca soluțiile alese, datoria rămâne neplătită. Atâta vreme, dragilor, cât unii liberali sunt mai importanți decât blazonul partidului, datoria rămâne, credeți-mă, neplătită.

baisanu si ponta la putna

Închei, spunându-vă un lucru foarte simplu și asumat! Sunt, vremelnic asemenea tuturor, deputat liberal în Parlamentul României. Consider că pentru a da speranțe reale sucevenilor, înainte de a ne dori cu orice preț câștigarea puterii, să ne plătim datoria. Pentru că astăzi, dragii mei, noi liberalii, suntem datori!”.

În felul acesta speră Alexandru Băișanu să își înduioșeze colegii de partid și liderii organizatiilor din țară și să smulgă votul acestora pentru a nu fi schimbat din funcția de co-președinte la nivel județean.

Surse credibile din PNL susțin că în cursul zilei de marți Băișanu a încercat să își convingă colegii mai vechi din partid să nu nu îl schimbe însă se pare că decizia a fost deja luată și că deputatul Dumitru Pardău va fi cel care îl va înlocui în funcție.

Aceleași surse susțin că un foarte mare aport la decizia celor din PNL l-au avut și primarii de Siret și de Gura Humorului, Adrian Popoiu şi Marius Ursaciuc, cărora li s-ar fi alăturat și senatoarea Steliana Miron pentru proiectul 2016-2020. Este știut de altfel modul cum Băișanu a uitat de blazon şi de tot ce predică acum în scrisoarea deschisă, în momentul în care au avut loc alegerile pentru șefia PNL și i-a avut ca și contra-candidați pe Ursaciuc, Popoiu, Pardău.

De altfel, speculațiile din zona politică merg până acolo încât se vorbește despre o implicare foarte mare a PSD și a liderilor locali ai acestui partid, în lupta pentru desemnarea candidatului PNL pentru Primăria Suceava. Conform acestora Băișanu a primit tot sprijinul posibil din partea PSD, și aici este elocvent modul în care președintele PSD și al CJ, Cătălin Nechifor l-a ”împins” de la spate la Băișanu cu proiectul său, Suceava-capitala culturala europeană. Dl Nechifor a recunoscut într-o conferință de presă că știa despre acest proiect încă din 2008, că a făcut demersuri în perioada guvernării județene Flutur, dar nu a primit un răspuns afirmativ, dar că, în mod ciudat, a uitat complet despre posibilitatea ca Suceava să devină capitala culturală europeană timp de 3 ani, cât a fost președinte al CJ, pentru ca interesul să îi reapară brusc, când proiectul a fost repus pe tapet de Alexandru Băișanu.

Harasim Nechifor Baisanu

Nici Cătălin Nechifor din anii 2008-2009, nici inegalabilul Matei Vișniec în ultimii doi ani nu l-au inspirat pe președintele CJ așa cum l-a inspirat dorința deputatului Băișanu, care, de altfel, nu a venit cu nimic concret pentru acest proiect ci doar cu câteva ”băi publice”, conferințe de presă și emisiuni tv locale.

PSD ar fi negociat cu Băișanu ca acesta să fie susținut, în cazul în care pierde lupta internă din PNL, pentru a câștiga Primăria Suceava în 2016. PSD Suceava chiar a și dat publicității un sondaj de opinie în care Băișanu domina copios pe toată lumea. Numai că, mai nou, în tot jocul făcut de Băișanu pentru a avea sprijinul PSD s-a interpus primarul actual în funcție, Ion Lungu, care ar fi o posibilă variantă de candidat pentru PSD sau susținut de PSD, în 2016.

Ion Lungu s-a afișat la braț cu Cătălin Nechifor și pe bannere cu Victor Ponta. În plus, Ion Lungu a refuzat sa fie alături de liderii naționali ai PNL când aceștia au fost la Suceava, deși, avusese o discuție cu aceștia cu cîteva ore înainte de momentul când trebuia sa aibă loc ședința PNL de la Casa Culturii.

În felul acesta este de înțeles demersul lui Băișanu de a mai încerca ceva și devine explicabilă dorința acestuia de a nu pierde tot, adică și sprijnul PSD si cel al PNL.


Intră acum și în grupul de