Ultimul primar interimar din Rădăuţi: OUG de reconstituire a CL este foarte greu de pus în practică


Intră acum și în grupul de

Avocatul Traian Andronachi, ultimul viceprimar cu atribuţii de primar în Rădăuţi până la data de 31 martie, când Consiliul Local Rădăuţi a fost dizolvat de Curtea de Apel Suceava, a declarat, joi, că salută apariţia ordonanţei care ar încerca rezolvarea problemelor din municipiu.

andronachi traian sursa facebook

„Salut apariția acestei Ordonanțe de Urgență, care încearcă să rezolve problemele municipiului nostru. Îmi doresc ca persoanele îndrituite să găsească o soluție validă de interpretare legislativă a acestui normativ, în așa manieră încât să fie acordate salariile cadrelor didactice,  ale personalului medical, ale  tuturor celorlalți bugetarilor din Rădăuți, sau a celor care sunt îndreptățiți să le fie soluționate cererile privind autorizațiile de construire / certificate de urbanism și, în perspectivă, a depunerii dosarelor privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței, și a multor alte aspecte stringente.

Consider că municipiul Rădăuți este sortit să rămână în continuare, sub auspiciile acestei stări de fapt nefericite, care a excedat până și capacitatea de predicție a legiuitorului.

În acest sens, având în vedere prevederile articolului 30, alineat (6) din Legea 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, consilierii supleanți care urmează să fie validați, trebuie să facă „dovada faptului că sunt înscrişi în partidul politic, alianţa politică sau alianţa electorală pe a cărei listă au candidat în alegeri.”

Prin deducție logică simplă, aceste persoane trebuie să ateste cu un înscris oficial, că fac parte din USL, PDL, PPDD etc.

Amintesc faptul că în Consiliul Local Rădăuți au fost validați 19 consilieri locali: 9 dintre aceștia aleși pe listele PDL, 8 pe listele USL, 1 pe listele UNPR, 1 pe listele PPDD.

În acest moment, formațiunile politice PDL, USL, PPDD nu mai există în lista partidelor sau formațiunilor politice active în România. În atare situație, este greu de crezut că acești consilieri supleanți vor putea îndeplini condițiile restrictive ale legii, învederate anterior. Ori, legiuitorul nu s-a pronunțat pentru modificarea acestui articol.

 

Andronachi consideră că, încercarea Guvernului de a găsi o formulă generalistă, aplicabilă la nivel național, prin care problemele administrațiilor locale suspendate sau dizolvate să fie soluţionate, a dat greş, iar textul Ordonanţei de Urgenţă emisă miercuri de Guvern are sincope atât legislative, cât și sub aspectul aplicabilității „de facto”

Andronachi a argumentat această opinie, reiterând aspectul că la nivel național, municipiul Rădăuți s-a dovedit a fi un veritabil „vârf de lance” în ceea ce privește factorul de  surprindere a legiuitorului. Această ordonanță de guvern poate rezolva în mod eficient problemele administrațiilor publice locale având o compoziție cât mai diversificată. Această OUG poate fi aplicabilă în cazul supleanților de pe listele partidelor care, actualmente, încă mai figurează în registrul partidelor politice, registru gestionat juridic de Tribunalul București.

Însă, în cazul municipiului Rădăuți, această ordonanță are o aplicabilitate diminuată.

„Cel mai corect ar fi fost ca Guvernul să organizeze alegeri parţiale în lunile aprilie – mai,  imediat după ce Consiliul local a fost dizolvat. Acest interval de timp s-ar fi înscris perfect în prevederea recomandată de legiuitor privind organizarea alegerilor anticipate într-un termen de „maximum 90 de zile”, astfel cum stipula articolul 55, alienatul (7) din Legea administrației publice locale.

 

Rădăuţenii ar fi ales un Consiliu Local nou şi nu s-ar fi confruntat cu toate problemele din ultimele şase luni”, a spus Andronachi.

 

În aceste condiții, soluția adoptată de guvern, salutară în fapt, reprezintă o soluție temporară, o reparație faptică, făcută într-al treisprezecelea ceas, față de „uitarea” voluntară, petrecută din primăvara acestui an și până în prezent.

 

Traian Andronachi a conchis:

„Sper ca într-un final cât de apropiat, municipiul Rădăuți și locuitorii săi să își găsească liniștea conferită de o administrație publică locală care să le deservească în mod nemijlocit interesele, administrație care să așeze în legitimitatea și normalitatea unui cadru legal stabil și clar.

 

Traian Andronachi a fost ales în 2012 consilier local din partea UNPR, a devenit independent în baza OUG 55/2014 şi a fost susţinut de PSD pentru a fi viceprimar cu atribuţii de primar. Acesta a decis să participe, alături de încă 20 de membri fondatori,  la înființarea Uniunii pentru Rădăuţi – o formațiune politică de interes local, actele de înregistrare a noii formaţiuni fiind depuse la Tribunalul Bucureşti.


Intră acum și în grupul de