Senatorul Bereanu vrea să știe când va aloca ANT fonduri pentru finalizarea pârtiei de schi de pe Rarău


Intră acum și în grupul de

Senatorul PSD de Suceava, Neculai Bereanu, vrea să afle de la preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, când va fi finalizată pârtia de schi de pe Masivul Rarău.

Parlamentarul sucevean arată într-o întrebare adresată şefului ANT şi care a fost depusă la Senat, că între investiţiile foarte importante aflate în curs de derulare în municipiul  Câmpulung Moldovenesc se află şi pârtia de schi din Masivul Rarău, obiectiv realizat în proporţie de 80 la sută.

bereanu 2El precizează că promovarea investiţiei s-a făcut în baza H.G. nr. 426/2009 cu finanţare din bugetul dezvoltării regionale si turismului, iar lucrările au început în anul 2011 şi ar fi trebuit să se finalizeze în anul 2012.

Bereanu îi atrage atenţia preşedintelui ANT că nefinalizarea acestei investiţii va avea consecinţe negative, existând riscul degradării lucrărilor şi utilajelor de transport instalate, dar şi că cheltuielile cu paza şi întreţinerea investiţiei sunt o povară grea şi nejustificată pentru primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc.

„Această investiţie foarte mult aşteptată în acest municipiu ar aduce dezvoltarea turismului în zonă şi crearea unui număr important de locuri de muncă”, a menţionat senatorul PSD.

El o întreabă pe Pavel-Nedea când va aloca ANT fondurile necesare pentru finalizarea pârtiei şi când estimează ANT că se va finaliza această pârtie.

Câteva sute de persoane, în special tineri, au participat, duminică, în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc la un miting prin care solicită Guvernului să aloce fonduri pentru finalizarea pârtiei de schi din Masivul Rarău.

schi protest campulung (3)Organizatorii au arătat că întreaga manifestare nu are caracter politic şi că doresc doar ca o investiţie care este realizată în proporţie de 80 la sută şi care ar aduce dezvoltarea turismului în zonă şi a activităţilor conexe, trebuie finalizată.

Ei consideră că Guvernul trebuie să aloce fondurile necesare pentru ca această investiţie să fie pusă în funcţiune şi au subliniat că pârtia a fost construită printr-un program guvernamental, „Schi în Carpaţi”.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit finalizate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-au executat peste 80 la sută din proiect şi s-au achitat zece milioane de euro pentru lucrările executate până la mijlocul anului 2012.

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri pe o distanţă de 4.200 de metri, până  la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri la cota de plecare şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei.

Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de trei kilometri, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional în anul 2005. (N.B.)


Intră acum și în grupul de