Ardeleanu despre includerea femeilor pe listele de candidaţi în alegeri: „Se pare că anul acesta va fi şi mai rău”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, trage un semnal de alarmă cu privire la reprezentarea tot mai scăzută, de la an la an, a femeilor în politică, apreciind că ”anul acesta (n.r. 2016 este an electoral ) va fi și mai rău”.

Deputatul liberal a arătat că vineri, la lansarea candidaţilor PNL din judeţul Suceava pentru funcţiile de primar şi pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, vocea co-președintelui PNL  Alina Gorghiu  ”s-a auzit parcă mai limpede ca niciodată: <<Vă cer să țineți cont de minim 30 % cotă pentru femei pe locuri eligibile și la Consiliul Județean și la Primărie!>>”.

ardeleanu (2)

”Mă întreb de mulți ani de ce ne facem că nu auzim, că nu înțelegem atunci când se ivește această discuție, limitându-ne la a zâmbi cu subînteles și a trata subiectul ca pe un ornament discursiv. Mă întreb de ce reacționăm, și noi, femeile, atât de nepotrivit, uneori, când vorbim despre <<noi, femeile>>. Mă întreb de ce nu se respectă prevederile statutelor partidelor sau, mai bine spus, de ce am mai introdus în  acele texte cu limbaj de lemn o asemenea mențiune, legat de respectarea cotei de gen ( în general, minim 30%). Mă întreb când vor înțelege și bărbații că trebuie să lupte pentru o corectă reprezentare de gen în societate, aceasta însemnând asigurarea reprezentării ambelor sexe în proporție de cel puțin 30% pe listele de candidați așa cum este prevăzut în propunerile legislative BP1157/17.12.2015 și BP1158/17.12.2015”, a declarat Ardeleanu.

Ea a amintit că în calitate de femeie-parlamentar, dar și de membru în Comitetul director al Rețelei femeilor-parlamentar din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei, a intervenit de multe ori pe această temă, încercând să evidențieze progresele României, să le transmită, sub formă de asigurare că ”lucrurile se îndreaptă, că mentalitățile se schimbă, că ne apropiem de normalitatea democratică în privința reprezentativității în funcțiile de decizie, în politică.”

”Am sperat că așa se va și întâmpla, dar cifrele se prăbușesc de la un an la altul. Se pare că anul acesta va fi și mai rău, dacă evaluez doar în funcție de ceea ce se întamplă strict în jurul meu. Și continui să mă întreb, de data aceasta cu voce tare, de ce amânăm aplicarea unui principiu care ar face foarte bine întregii societăți, întărindu-ne tuturor convingerea că democrația nu e doar clamată, ci și respectată, că nu trăim intr-o <<iluzie>>, ci chiar în realitatea mileniului trei”, a subliniat deputatul sucevean.

Potrivit prim-vicepreședintelui PNL Andreea Paul, paritatea de gen este regulă și lege în guvernul francez.

Ea a arătat într-un comunicat de presă că legislația franceză obligă la succesiune perfectă de gen și în cazul listelor electorale, prevedere dublată de sancțiune financiară pentru partidele care nu o respectă.

”Unele partide chiar preferă să o plătească, deși se dovedește că pierd alegerile”, a precizat Andreea Paul.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL a arătat că în România, femeile sunt reprezentate în proporție de 30% în Guvern și abia 11% în rândul parlamentarilor.

” Introducerea cotelor de gen poate atenua mult defectele actualei clase politice și o transformă într-una mai reprezentativă, mai democratică și mai etică social față de populația noastră”, susține Andreea Paul.

PNL a iniţiat anul trecut două proiecte legislative care vizează introducerea unei cote obligatorii de gen în rândul candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare. Practic, liberalii vor să impună prin lege ca listele electorale să aibă o cotă de reprezentare de 30% pentru femei şi bărbaţi, care se constituie în condiţie obligatorie pentru validarea listelor de candidaţi de către Biroul Electoral.


Intră acum și în grupul de