Liderul MP Suceava a făcut public documentul din 2007 care a stat la baza gropii de gunoi din Mestecăniş


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Mişcării Populare Suceava, Corneliu Popovici, a prezentat, miercuri, în conferinţă de presă, documentul din martie 2007 care a stat la baza înfiinţării, în Pasul Mestecăniş, a gropii ecologice de gunoi, el subliniind că decizia privind înfiinţarea acestei gropi a fost luată înainte ca actualul primar al comunei, Bogdan Codreanu, să fie ales în funcţie.

El a arătat că, potrivit adresei transmise în 13 martie 2007 Consiliului Local Pojorâta, de la cabinetul  preşedintelui de atunci al CJ Suceava, Gavril Mîrza,  locul unde ar urma să fie amenajat depozitul ecologic de deşeuri este pe raza acestei comune în „punctul numit Mestecăniş”.

În documentul semnat de Mîrza se menţionează că în baza Acordului de asociere al României la Uniunea Europeană, la capitolul 22 de mediu, judeţul Suceava trebuie să construiască două depozite ecologice zonale de colectare a deşeurilor municipale.

Mai mult, se arată că CJ Suceava a hotărât în 26 ianuarie 2007 arondarea localităţilor judeţului la cele două depozite şi că unul dintre depozite va fi în comuna Moara, iar cel de-al doilea în comuna Pojorâta.

Popovici, Codreanu

„În urma vizionării mai multor propuneri venite din partea consiliilor locale din bazinul Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, comisia a propus înfiinţarea acestui depozit zonal pe un teren situat pe raza comunei Pojorâta în punctul numit Mestecăniş, tenre care îndeplineşte condiţiile legale, fiind localizat în „centrul” regiunii de vest de generare a deşeurilor, minimalizând eforturile de transport”, se mai arată în adresa CJ Suceava.

La alegerea acestei locaţii s-au luat în considerare restricţiile hidrologice, geografice şi aspectele privind protecţia mediului înconjurător având sisteme de acceptare a deşeurilor aduse direct de consumatorii privaţi, în zonă fiind asigurat teren adiţional pentru activităţi de recuperare, reciclare şi tratare a deşeurilor, se explică în document.

Ţinând cont de aceste aspecte, preşedintele CJ Suceava de atunci ruga Consiliul local Pojorâta să propună un proiect de hotărâre prin care se acceptă ca o suprafaţă minimă de 10 ha din zona Mestecăniş, aflată în proprietatea comunei, să fie destinată construirii depozitului ecologic zonal.

Corneliu Popovici a mai declarat că în acea perioadă a fost consilier judeţean şi chiar a fost într-o misiune de vizionare a unor depozite de deşeuri şi că de atunci el a atras atenţia că tehnologia ce urmează să fie folosită în Suceava este învechită şi că ar trebui ca aceste depozite să producă energie din deşeurile menajere, dar şi să recupereze materiale.

Prezent în conferinţa de presă, primarul din Pojorâta, Bogdan Codreanu, a spus că în urma deciziei Curţii de Apel Cluj care a anulat o hotărâre prin care Consiliul Local Pojorâta a dat în administrare nouă hectare de teren Consiliului Judeţean Suceava pentru construcţia a depozitului ecologic de deşeuri în Pasul Mestecăniş, terenul reintră în administrarea comunei Pojorâta.

El a menţionat că nu comentează deciziile instanţei şi a evitat să spună cum va acţiona în continuare. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de