Dispută între doi aleşi judeţeni din Fălticeni privind situaţia clădirii fostului consulat austriac


Intră acum și în grupul de

Doi consilieri judeţeni din Fălticeni, Dan Dascălu-PNL şi vicepreşedinele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, au avut, vineri, în plenul Consiliului Judeţean Suceava o dispută privind clădirea fostului consulat austriac din Fălticeni care se degradează.

Consilierul judeţean Dan Dascălu a explicat în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Suceava că în raportul Direcţiei de patrimoniu a CJ sunt erori, menţionând că se arată că o clădire din Fălticeni a trecut în administrarea municipiului Fălticeni deşi lucrurile nu sunt reale.

consulat austriac Falticeni 2
Sursa foto: www.ziaruldepenet.ro

 

El a explicat că CJ Suceava a votat pentru transferul clădirii în care a funcţionat consulatul austriac la municipalitate, la solicitarea primarului Cătălin Coman, care vrea să amenajeze, cu fonduri europene, un centru social în respectiva clădire.

Dascălu a mai spus că transferul nu s-a realizat pentru că în Consiliul Local Fălticeni nu s-a aprobat acest transfer.

El consideră că Direcţia de patrimoniu a CJ Suceava nu s-a preocupat serios de această problemă şi a greşit când a trecut-o la bunuri transferate.

Mai mult, Dascălu susţine că nu este normal ca o clădire cu o arhitectură specială din Fălticeni să fie lăsată să se degradeze.

Alexandru RadulescuVicepreşedintele CJ Suceava, Alexandru Rădulescu, care este şi el din Fălticeni, a spus că respectiva clădire poate fi restaurată doar printr-un program cu finanţare europeană şi că primarul Cătălin Coman a prezentat o soluţie bună pentru reabilitarea şi transformarea clădirii în centru social.

El a declarat că nu ştie de ce Consiliul Local Fălticeni a respins preluarea clădirii subliniind că CJ Suceava este într-o relaţie de colaborare şi nu de subordonare cu autorităţile locale.

Rădulescu a subliniat că ştie care este importanţa arhitectonică a acestei clădiri şi a reiterat că finanţarea restaurării ei se poate asigura doar printr-un proiect european.

În respectiva clădire, a funcţionat în perioada 1860-1918 drept Consulat austriac, apoi a funcţionat prima şcoală horticolă şi ulterior a fost folosită de Staţiunea de cercetări pomicole.

Municipiul Fălticeni a alocat anul trecut suma de 500.000 de lei pentru studii şi proiecte în vederea promovării spre finanţare un proiect cu fonduri UE.

catalin comanPrimarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, a declarat, că  subiectul preluării acestei clădiri ar putea fi repus în discuţie după ce Asociaţia „My Promise” din Austria, care derulează în prezent, la Fălticeni, activităţi caritabile pentru copii proveniţi din sistemul de protecţie, s-a arătat interesată să colaboreze cu Primăria Fălticeni, şi cu alte instituţii şi oameni de afaceri, pentru organizarea unui centru social axat pe nevoile copiilor şi tinerilor defavorizaţi (educaţie after-school, pregătire profesională, etc), în acest imobil. (R.N.B.)


Intră acum și în grupul de