Băișanu: Premierul României este pentru referendum la Suceava și pentru soluții alternative pentru încălzire


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Baisanu, sustine o conferinta de presa la cabinetul sau parlamentar.

Alexandru Baisanu”Trebuie spus ca prezenta mea aici se datoreaza unor evenimente: sedinta CL Suceava unde s-a votat noua strategie de termoficare in oras, luarea de pozitie de catre premierul Ciolos si luarea de pozitie a Avocatului Poporului privind debransarea la nivel individual. Lucrurile sunt diferite fata de ce stiam noi si sunt chestiuni pe care populatia nu le-a stiut niciodata.

Am senzatia ca pentru cineva scaunul de primar e vital si tine de posibilitatea de a se mai putea plimba liber prin municipiul Suceava. Sunt lucruri pe care nu le voi spune, dar în care alte autoritati ale statului vor trebuie sa faca lumina.

Avem acum 49 de puncte termice din care doar 18 sunt modernizate si 52 km de retea primara si 413 km de retea secundara. E enorm de mult ca retea pe sub pamant. Aici se lucreaza in majoritate pe principiul de pompare a apei calde la deal. Tot agentul e impins si inseamna cheltuieli enorme. Pentru ca doar 35% din retea a fost modernizata, restul sunt foarte vechi si sunt si distruse din cauza vechimii.

In 2002, Termica avea ca actionar CL 100% si a fost falimentata intentionat prin neplata subventiilor catre ea. Termica a fost obligata sa faca imprumuturi cu un randament ingrozitor pentru municipalitate si, incet-incet, au intrat in faliment. Ba mai mult, nici datoria primariei de 70 milioane lei nu a mai fost platita, ci a facut o smecherie marca Lungu, si a dat terenul de sub unitate lui Termica. In realitate, Termica a fost devalizata.

Thermonet, firma care apare dupa ce Termica nu mai poate livra agent termic are ca actionari, interesant, Adrem Invest, pe care o gasim si la Bioenergy si Elsaco Botosani cu 49%. In fapt, avem o centrala noua a unor privati si un nou administrator privat al retelelor noastre care au pus monopol pe termia din Suceava. Peste doi ani, contractul initial Bioenergy cu Primaria  expira si nu vom mai avea nici o posibilitate de negociere a pretului.

Ei nu fac nimic decat sa taie facturi si sa faca profit pe retele Primariei pentru ca nu sunt obligati la nici un fel de investitii.

Din 2007 pana in 2011, subventia creste de 10 ori, dar numarul celor care se debrabseaza e din ce in ce mai mare. Sa vedeti ca in 2012, in campanie, Primaria da subventie 7,1 milioane de euro. Asta inseamna un mod de a gandi subventiile din Suceava total haotic si fara nici o baza de acordare. In 2013, e de 5 milioane euro, iar in 2015 – de 2 milioane euro. De ce diferentele astea? Nu am sa inteleg si nu vreau sa accept acest mecanism.

Ce se vede aici suna a pomana electorala si bani aruncati in pamant pentru voturi si a management dezastruos care la o societate privata se pedepseste in mod clar.

Spun foarte clar un lucru, cei care au centrala proprie platesc la subventie pentru cei care nu centrale de apartament. La fel o fac si cei din Burdujeni Sat de exemplu. Banii lor se duc pentru plata subventiei celor 18.000 de locuinte.

E drept ca Lungu e bransat la sistemul centralizat si toti sucevenii ii platesc lui caldura, dar el nu prea sta prin apartamentul din Suceava, ci mai mult la casa de langa piscina de la Prelipca.

De ce sa platim noi sucevenii bani pentru a face altii profit de pe urma noastra? Cred ca tema ar putea face subiectul unei anchete penale foarte serioase.

Printr-un HCL, din decembrie, Bioenergy a primit subventie in avans pentru a putea cumpara bustean caruia sa ii dea foc si sa faca energie electrica si caldura.

Intreb in mod liberal dar si social, de ce unii sa munceasca si sa plateasca cinstit si corect pentru altii? De ce taxele celor care au centrale proprii sa nu se duca in parcuri, trotuare sau gradinite? Daca uni beneficiaza de subventie, de ce sa nu beneficieze toata lumea?

Ieri, la Brasov, s-a decis renuntarea la sistemul centralizat de caldura. In majoritatea oraselor debransate oamenii nu au primit nimic. La Falticeni pentru ca nu mai exista sistem centralizat fiecare a gasit o solutie, dar nimeni nu a ajutat cetateanul din Falticeni cu vreun ban. Eu vin cu o solutie normala si fireasca si a venit vremea ca Primaria sa dea ceva cetatenilor sai si sa rezolve problematica termiei.

Daca am oferi bani si pentru racorduri si pentru calorifere ne-ar costa maxim 20 milioane de euro fata de 125 milioane de euro cat ar costa toate investitiile pentru a moderniza sistemul actual de caldura. Ca sa nu mai vorbim de cei aproape 10 ani de disconfort in oras pentru a reface toate retelele de apa calda si caldura.

La Targu Mures s-a adoptat in 2012 o HCL prin care familiile care au o anumita suma de bani pe membru de familie au primit o suma de bani pentru a-si cumpara centrale proprii. Asta spun si eu ca cei 18.000 de beneficiari sa fie evidentiati si cei care se incadreaza sub suma de 770 lei pe membru de familie, sa primeasca acel ajutor de urgent pentru a cumpara centrale termice.

Mai Ioan Lungu, daca s-a putut in atatea orase, de ce la Suceava spui ca nu e cadru legal? Sau la Suceava tu esti cadrul legal? Bussiness de familie, stim asta!Premierul Romaniei, pe care il respect, este pentru referendum la Suceava si pentru solutii alternative pentru incalzire. Acum cinci zile, Lungu l-a interpelat pe premier cu rugamintea de a-i da bani pentru termie. Raspunsul premierului a fost de natura a demonstra ca Lungu e in eroare si vrea sa intretina Bioenergy.

Ciolos a spus ca cere o gandire prin care sa inlocuiasca treptat sistemele centralizate care sunt bugetofage cu ceva sustenabil si care poate fi sustinut si de guvern. Lungu tot facea presiuni pentru o tema draga lui, bani gratis de la Guvern. Premierul i-a spus direct lui Lungu ca e bine sa vedem impreuna cum se poate ajuta acolo unde e posibil si sa ii stimulam pe oamenii care au posibilitatea sa o faca sa realizeze centrale de bloc, poate de cartier.

Ciolos a spus clar ca nu mai vrea sa bage bani de la Guvern in pamant, ci vrea sa investeasca daca sunt solutii alternative. Iata ca eu am venit cu astfel de solutii alternative. Ideea asta am avut-o acum doi ani in 2014, lucrez la ea de multa vreme. La Piatra Neamt  au trecut la solutii pe cartiere, bloc sau scara. Nici alea nu au functionat si erau falimentare. Acum, Primaria din Neamt a decis ca cea mai buna solutie e cea cu centrale individuale.

Am facut o interpelare la Avocatul Poporului care mi-a spus foarte clar ca nici un cetatean al Romaniei nu poate fi oprit sa se branseze sau debranseze de la oricare sistem isi doreste el.

La punctul termic 4 din Zamca, anul trecut au fost doua avarii masive si el a fost remodernizat cu bani foarte multi. Azi, daca mergeti acolo, veti vedea din nou avarie. Daca ai centrala acasa, nu mai risti sa vezi cum s-a stricat punctul si cum s-a mai spart o teava.

Cred ca primarul si consilierii local nu sunt Dumnezeu pe pamant, ci oameni pusi sa gaseasca solutii la problemele noastre. Eu cred ca 50.000 de suceveni pot gandi mai bine decat 23 de oameni abonati la politica locala. Am fost in CL si am vazut 14 consilieri de la PDL care nu cracnesc sub Lungu care s-au transformat in mielusei si asteapta sa mai prinda un loc pe lista lui Lungu desi acumtrei luni il injurau. Cei de la PSD, saracutii, s-au abtinut.”

 


Intră acum și în grupul de