Deputatul PNL Ioan Bălan cere, în Parlament, asigurări din partea vicepremierului Sevil Shhaideh că fondurile prin PNDL nu se vor aloca pe criterii politice


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, luni, în Parlament, asigurări din partea vicepremierului Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale și al Fondurilor Europene că fondurile care vor distribuite localităților prin PNDL nu se vor aloca pe criterii politice.

Într-o întrebare adresată în Parlament vicepremierului Shhaideh, Ioan Bălan arată că încă de la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvemului nr. 28/2013, prin care a fost demarat Programul naţional de dezvoltare locală (etapa I), au existat nenumărate critici cu privire la modalităţile profund netransparente privind procedurile de aprobare a proiectelor, de prioritizare a acestora și de decontare a lucrărilor efectuate.

El arată că în anul 2016, că urmare a unei interpelări formulate de el ca parlamentar, vicepremierul din acea vreme, Vasile Dâncu, a răspuns evaziv la solicitarea sa de a transparentiza procedurile de contractare între minister și beneficiari, prin publicarea tuturor detaliilor, în timp real, pe pagina electronică a Ministerului.

„Dezamăgirea mea a fost cu atât mai mare cu cât Guvemul din care făcea parte și domnul Vasile Dâncu avea ca  deviză transparenţa  totală a actului administrativ și a cheltuirii banilor publici”, susține deputatul liberal sucevean.

El mai menționează că în anul 2017, prin O.U.G. nr. 6/2017 a fost modificat și extins Programul naţional de dezvoltare locală (etapa a II-a), antincipându-se demararea unor lucrări de modernizare/reabilitare/construire a nu mai puţin de 9.500 de obiective de investiţii de interes local: creșe, grădiniţe, dispensare, poduri, podeţe sau iluminat public stradal.

Etapa a II-a urmează a fi susţinută de peste 2,2 miliarde lei (credite bugetare în anul 2017) și cca. 30 miliarde lei (credite de angajament în anii 2017-2020).

„Această extindere a programului ar putea fi apreciată pozitiv, dacă procesul ar beneficia de o transparenţă adecvată volumului de resurse financiare implicate, dacă prioritizarea proiectelor s-ar face în strictă legătură cu nevoile de dezvoltare ale comunităţilor locale și dacă între criteriile de selecție ale programelor nu s-ar regăsi apartenenţa politică a beneficiarilor”, mai arată Bălan.

Deputatul sucevean precizează că în condițiile în care au existat numeroase aprecieri la adresa vicepremierului potrivit cărora aceasta este înainte de toate un bun profesionist, el dorește ca acest lucru să fie demonstrat și prin implementarea corectă a Programului naţional de dezvoltare locală.

Ținând cont de aceste considerații, Ioan Bălan vrea să afle de la Sevil Shhaideh dacă  în condiţiile în care extinderea programului s-a realizat printr-un întreg ansamblu de derogări de la normele privind transparența, cum intenţionează să răspundă solicitării întregii societăţi care reclamă ca resursele financiare distribuite prin decizia Ministrului Dezvoltării Regionale să fie într-un mod perfect transparent.

„Ce mecanisme intenţionaţi să implementați pentru ca decontările lucrărilor efectuate să se realizeze corect și nu după criterii politice sau generatoare de fapte de corupţie?”, mai întreabă Bălan care vrea să afle și criteriile pentru aprobarea proiectelor  prin care se finanțează constuirea/modemizarea/dotarea a peste 2.500 de creșe și grădiniţe și nu mai puţin de 2.000 de unităţi școlare.

„Menţionez faptul că în perioada 2007- 2008 au fost modemizate/construite școli și grădiniţe în localităţi în care cohortele de copii nu justificau investiţia, iar în localităţile cu mulţi copii și fără o infrastructură școlară adecvată nu s-a realizat nici un obiectiv, doar pentru că primarul localităţii aparținea unui anumit partid politic”, adaugă Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de