Tribunalul Suceava a dispus sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor articole din Legea de funcționare a ANI la cererea primarului destituit din Vatra Moldoviței


Intră acum și în grupul de

Tribunalul Suceava a dispus sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor articole din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice în cadrul procesului în care primarul destituit al comunei Vatra Moldoviței, Virgil Saghin, contestă ordinul prefectului de Suceava Constantin Harasim prin care i-a încetat înainte de termen mandatul său de primar.

Virgil Saghin contestă destituirea din funcție prin ordin al prefectului, iar în cadrul acestui proces a cerut sesizarea Curții Constituționale privind neconstituționalitatea unor prevederi ale legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate.

Tribunalul Suceava a decis să admită cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.25, art. 34 al.1, art.8 din legea nr. 176/2010, formulată de Virgil Saghin şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la această excepţie, pârât fiind prefectul judeţului Suceava.

Articolul 8 din legea respectivă care este supus controlului de constituționalitate se referă la scopul, activitatea și principiile după care funcționează Agenția Națională de Intergritate.

Articolul 25 care va fi verificat de Curtea Constituțională a fost declarat neconstituțional în integralitate în anul 2014 și se referă la sancțiunile care se aplică persoanelor care au fost găsite în conflict de interese sau în incompatibilitate, iar articolul 34 alineat 1 din această lege considerat neconstituțional prevede că „verificările aflate în curs de desfășurare la Agenție la data intrării în vigoare a prezentei legi continuă potrivit procedurii prevăzute de aceasta”, fiind ridicată astfel excepția de neretroactivitate a legii.

Primarul comunei sucevene Vatra Moldoviței, Virgil Saghin, (PNL) a fost destituit din funcție la sfâșitul anului trecut prin ordin al prefectului de Suceava, Constantin Harasim, după ce ICCJ a menținut raportul ANI privind conflictul de interese în care acesta s-a aflat.

Primarul comunei Vatra Moldoviței a fost depistat în ianuarie 2015 în conflict de interese după ce, în calitate de primar, a semnat un contract de furnizare a masei lemnoase, în valoare totală de 88.924,5 lei, cu o firmă la care este asociat.

Virgil Saghin a fost reales în funcția de primar în alegerile din 2016, fiind votat de 77, 72 la sută dintre alegători.(N.B.)


Intră acum și în grupul de