Amendamentul lui Nechifor, votat de plenul Camerei Deputaților: Unitățile școlare păsuite pe perioada vacanței de vară pentru intrarea în legalitate privind siguranța la incendiu


Intră acum și în grupul de

Amendamentul inițiat de vicepreședintele Comisiei de administrație publică, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, prin care se prorogă cu 90 de zile termenul pentru intrarea în legalitate a construcțiilor din punct de vedere al siguranței la incendiu a fost votat, marți de plenul Camerei Deputaților.

Legea prin care se modifică procedura de autorizare privind securitatea la incendiu a fost votată, marți, cu 269 de voturi „pentru” și două abțineri.

Deputatul Cătălin Nechifor a precizat că amendamentul care a prorogat termenele de conformare l-a propus Comisiei de administrație publică şi a fost acceptat în unanimitate de toţi parlamentarii,  indiferent de partidul politic.

„Acum nu mai rămâne de sperat că pe perioada vacanţei, care a fost şi unul din argumentele pe care le-am prezentat pentru susţinerea amendamentului, primarii şi directorii de şcoli să profite de timp şi să facă lucrările necesare în vederea autorizării. Spun asta, pentru faptul că nu cred că va mai există o păsuire ulterioară, mai ales că Raed Arafat şi conducătorii IGSU au acceptat de dată asta motivele pe care le-am invocat noi, în susţinerea localităţilor care au şcoli în această situaţie”, a explicat Nechifor.

El a arătat că prin această lege se mai dă o şansă de a se pune în legalitate instituţiile, în special şcolile, dar şi companiile care nu s-au autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu.

Astfel, termenul de la care se vor aplică amenzi pentru cei care nu repecta legislaţia, se va prelungi cu trei luni, de la 30 iunie la 30 septembrie, iar pentru cei care pot demonstra că au demarat procedura de avizare la ISU, termenul se prelungeşte până la sfârşitul anului.

„Amenzile sunt foarte mari, de la 30.000 la 100.000 lei şi ar fi de dorit că banii instituţiilor să fie folosiţi pentru dezvoltare mai degrabă decât pentru plata amenzilor şi să putem în acest fel asigura condiţii mai bune de siguranţă pentru copiii care urmează o formă de învăţământ şcolar”, a menționat Nechifor.

În județul Suceava sunt 1.133 de construcții care aparțin unităților de învățământ din care 990 nu necesită autorizare, ele fiind construite și autorizate până în 1998, iar potrivit datelor Prefecturii Suceava, sub incidența noilor prevederi legale privind autorizarea pentru securitatea la incendii sunt 143 de clădiri din care 39 au reușit să obțină autorizația.

Din cele 104 clădiri neautorizate, la 23 mai sunt de executat lucrări, ce implică alocare bugetară, iar 56 se află în situația în care procedura trebuie finalizată prin completarea documentației necesare, neavând implicații bugetare.

Din cele 104 clădiri neautorizate, 36 sunt grădinițe, 54 sunt clădiri ale unor școli și 14 sunt clădiri ale unor licee.


Intră acum și în grupul de