Cătălin Nechifor: Anunțul lui Flutur privind ocuparea în totalitate a locurilor de cazare în județ până în 25 septembrie, o greşeală majoră de comunicare şi de strategie turistică bazată pe date umflate


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, fost președinte al Consiliului Județean Suceava, a apreciat pe pagina sa de socializare că anunțurile făcute de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur privind creșterea cu 40 la sută a numărului de turiști în județ în lunile iulie și august, dar și faptul că până în 25 septembrie gradul de ocupare este de 100 la sută este o greşeală majoră de comunicare şi de strategie turistică bazată pe date umflate.

Nechifor consideră că anunțul lui Gheorghe Flutur din conferinţa de presă de joi „a depăşit orice aşteptare” pentru că acesta a anunţat, nu doar că numărul turiştilor a crescut cu 40% în iulie şi august faţă de anul trecut, dar şi faptul că până pe 25 septembrie e plin în judeţ.

 „Trecem peste faptul că luna august nici nu s-a încheiat, iar luna iulie nu a fost încă „închisă” de Direcţia de Statistică a Judeţului Suceava, trecem şi peste faptul că 40% creştere se poate întâmpla doar dacă ai organizat vreo cupă sau campionat mondial şi nu la şah, ci la vreun sport mai de masă. Trecem şi peste faptul (sic) că oricum iulie şi august înregistrau grad de ocupare spre 100%, deci o creştere de 40% ar fi trebuit să aibă la bază o creştere a capacităţii nete de cazare şi a locurilor pat omologate la nivel de judeţ. Dar în niciun caz nu putem trece peste matematică şi luăm de bune datele „oficale şi prognozate” referitoare la numărul de turişti sosiţi în judeţ în luna iulie 2016, respectiv 2017”, a scris Nechifor.

El comentează datele prezentate de Gheorghe Flutur care a spus că dacă în iulie 2016 în judeţ au fost 39.000 de turişti, în iulie 2017 au fost peste 47.000.

„ Acum să facem puţin verificarea şi dacă împărţim 47 mii la 39 mii, creşterea procentuală nu e în niciun caz de 40%, ci, mai precis, de 20,51%. Cu alte cuvinte, că să îi iasă socoteală de acasă lui George, ar fi trebuit să vină 54.600 de turişti în iulie 2017, deci cu 7.600 în plus faţă de câţi zice el că ar fi venit. Încă un lucru, nu că ar conta, însă întotdeauna când dai date precise nu poţi să spui nişte mii, ci numărul precis, chiar la virgulă, ceea ce nu este cazul atunci când numărăm turiştii români şi străini care au vizitat judeţul Suceava. Prin urmare, că să fim cât se poate de corecţi, cifra exactă a numărului de turişti sosiţi în iulie 2016 este de 39,546, aşa cum se poate vedea din buletinul statistic”, a menționat Nechifor.

Deputatul își explică datele prin faptul că au fost colectate de Biroul de Turism al CJ din discuţiile cu agenţiile din zonă.

„Acum că ne-am lămurit cu „aşa zisă cercetare ştiinţifică”, probabil că oştenii moderni n-au nici ei curaj să-i spună voievodului realitatea, trecem la partea a două a mistificării, anume aceea că până pe 25 septembrie e plin peste tot, nu găseşti un locuşor de cazare liber nicăieri în judeţ. În primul rând, această declaraţie oficială e foarte proastă! Marketingul în turism nu are nicio legătură cu marketingul silvic, dacă o fi vreunul, pe principiul : băieţi, am terminat de tăiat, plecăm acasă. Şi-o fi pus întrebarea declarantul ce se va întâmplă cu turiştii care îşi doresc să vină în Bucovina în următoarele 40 de zile? Îşi caută gazdă, îşi fac viza de flotant, dorm prin Gara Băi? Mai vine cineva undeva unde se declară oficial că e plin ochi? Probabil că nu, dar nici nu putem crede aşa gogoşi de vară fierbinţi şi ne apucăm, nu-i aşa, de cercetat sursele deschise, mai precis site-ul booking.com. Şi am dat căutare pentru sâmbătă 23 septembrie, până duminică 24 septembrie, camera double pentru 2 persoane, cea mai frecvent solicitată de către turişti. Când colo, ce să vezi, din când în când, dar răruț, câte un hotel sau pensiune fără nicio cameră liberă, în rest, aşa cum puteţi vedea şi în fotografiile ataşate, destul de multe locuri libere şi în Suceava şi în Gura Humorului şi în Câmpulung Moldovenesc şi în Vatra Dornei, adică, peste tot în judeţ. Şi dacă dăm orice zi de mâine până pe 25 septembrie găsim, cu siguranţă, camere libere, pe site-ul booking.com şi pe oricare alt site de rezervări online. Mai mult, ţinem cont şi de faptul că politica de vânzare a oricărui hotel sau pensiune care aplică metode moderne de management, este să nu îşi oferteze toate disponibilităţile pe site-ul de rezervări, treburi, chestii, socoteli care ţin de preţuri şi comisioane, fiecare proprietar dorind să închirieze direct, la un preţ mai mare, fără a mai plăti comisoane către intermediarul de rezervări”, explică fostul președinte al CJ Suceava.

El concluzionează că Gheorghe Flutur a avut prin această abordare o greşeală majoră de comunicare şi de strategie turistică, determinată, probabil, de „dorinţa de autoîmpăunare” şi de incapacitatea unor slujbaşi de a spune verde în faţă adevărul.

„Adevărul se va vedea odată cu publicarea buletinului statistic al judeţului Suceava, singură sursă autorizată să prezinte date statistice şi evoluţii ale turismului la nivelul judeţului”, a mai scris Nechifor.

 


Intră acum și în grupul de