Deputatul Ioan Bălan a inițiat un proiect de lege prin care polițiștii rutieri nu vor mai putea folosi radarul fix sau mobil din mașini neinscripționate și fără să poarte uniforma pentru a realiza „norma de amenzi”


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a depus, marți, la Parlament, un proiect de lege de modificare a legislației actuale privind circulația pe drumurile publice prin care se stabilesc condițiile în care se pot aplica sancțiuni contravenționale.

Astfel, prin acest proiect, se prevede că la constatarea contravențiilor, polițiștii rutieri, respectiv polițiștii de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.

„Constatarea contravențiilor se face doar cu mijloace tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic”, se mai arată în proiectul legii prezentate marți în Parlament.

Potrivit inițiativei deputatului sucevean dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehiculele care sunt inscripționate cu însemnele distinctive ale poliției rutiere, iar dispozitivele mobile tip pistol pot fi folosite la maxim 10 metri de un autovehicul al Poliției

„Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule fără însemne distinctive sau de polițiști care nu poartă uniformă. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea procesului verbal de contravenție și sancționarea administrativă a polițistului”, se  mai prevede în proiect.

În expunerea de motive, deputatul Ioan Bălan, arată că polițiștii sunt obligați să realizeze o normă de amenzi, iar pentru realizarea acestui plan mulți polițiști folosesc aparate radar fixe și mobile din autovehicule neinscripționate și fără să poarte uniformă.

„Urmare a acestei stări de fapt, lucrătorii poliției rutiere se concentrează, în marea parte a acțiunilor lor pe activitățile de constatare și aplicare de sancțiuni și minimizează sau chiar nu întreprind în niciun fel, acțiuni de prevenție a evenimentelor rutiere nedorite”,arată inițiatorul legii.

El a arătat că polițiștii s-au transformat în vânătorii de contravenienți și de aplicare de sancțiuni.

„E cunoscut că în ciuda sancțiunilor dure aplicate conducătorii auto nu și-au schimbat comportamentul, iar numărul de accidente înregistrate pe drumurile din România nu  a scăzut în mod semnificativ”, a subliniat Ioan Bălan.

El a mai apreciat că prin acest mod de acțiune a scăzut și respectul cetățenilor față de polițiști care sunt văzuți ca „cei care stau după tufiș” și aplică sancțiuni.

Ioan Bălan a precizat că această lege are ca scop  revenirea la menirea inițială a legislației privind circulația pe drumurile publice de a preveni accidentele și un comportament responsabil al conducătorilor auto.

Mai mult, în expunerea de motive se arată că șoferii vor reduce viteza dacă vor vedea pe drumuri autovehicule inscripționate ale poliției.

Pentru a întări această afirmație, se dă ca exemplu amplasarea în comuna suceveană Poiana Stampei a unei machete ce imită o autospecială a Poliției Rutiere, iar de la montarea acesteia nu s-au mai înregistrat accidente cu victime în respectiva zonă.


Intră acum și în grupul de