Deputatul Ioan Bălan, în Parlament, cere lămuriri ministrului Sănătății: De ce s-a dublat costul pentru construirea a opt spitale regionale și a unui spital republican și s-a renunțat la finanțarea europeană nerambursabilă ?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava, Ioan Bălan,  a solicitat, în Parlament, ministrului Sănătății, Sorina Pintea, lămuriri privind un program de construire a opt spitale regionale și a unui spital republican care, prin noul program de guvernare, nu mai sunt finanțate cu fonduri europene, cum era prevăzut inițial și s-a decis finanțarea lor prin Fondul de Solidaritate, încă neînființat, dar și la preț dublu.

Ioan Bălan arată că necesitatea construirii a minimum opt spitale regionale de urgență și a unui spital republican în Municipiul București întrunește nu numai consensul specialiștilor, dar și consensul politic al partidelor parlamentare.

„După foarte mulți ani de ezitări și amânări, pentru primele proiecte trei spitale regionale clinice de urgență amplasate la Cluj (Comuna Floreşti), Craiova şi Iaşi chiar s-au întreprins și demersuri concrete. Astfel, pentru aceste trei obiective de investiţii, autorităţile administraţiei publice locale au adoptat hotărâri privind aprobarea definitivă a amplasamentului. Pașii următori ar fi constat în elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, precum și în asigurarea certă a finanțării lucrărilor de construire și de dotare a noilor unități spitalicești”, arată deputatul sucevean.

El amintește că în data de 5 decembrie, Guvernul României şi Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat, acordul de împrumut privind finanţarea construcţiei a primelor trei spitale regionale de urgenţe, la Iaşi, Cluj şi Craiova.

„În anul 2017, Comisarul european pentru dezvoltare regională, doamna Corina Crețu, afirma că există oportunitate finanțării acestor spitale din resurse financiare nerambursabile, dacă studiile de fezabilitate pentru primele trei proiecte s-ar finaliza și transmite Comisiei Europene până în luna martie a anului 2018, iar în luna noiembrie 2017, Guvernul Tudose a adotat un memorandum, al cărui conținut nu este public”, mai adaugă Ioan Bălan.

El subliniază că după ce a analizat programul de guvernare adoptat de Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018, a constatat cu stupoare faptul că Guvernul își propune o finanțare diferită a acestor obiective de investiții, astfel că: ”cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 mld. €.”

Ioan Bălan observă că Guvernul își propune să finanțeze lucrările la spitalele regionale de urgență din bani naționali, colectați din impozitele plătite de contribuabilii români, deși există resurse financiare nerambursabile suficiente, adică finanțare gratuită, disponibilă la nivelul Comisiei Europene și consideră că această situație generează prejudicii grave asupra finanțelor publice naționale și privează pacienții de dreptul la un tratament corespunzător în țară.

În aceste condiții, parlamentarul sucevean cere ministrului să spună de ce în condiţiile în care standardele de cost de la nivelul Uniunii Europene arată cât se poate de clar faptul că, cele mai moderne spitale, de capacitate similară, construite la nivelul statelor membre, nu au costat mai mult de 200 milioane de euro (cca. 1 miliard de lei), cuprinzând şi dotările aferente, cum a rezultat un cost total, pentru cele 9 spitale de 3,5 miliarde de euro, adică un cost mediu de cca. 390 milioane euro, ceea ce înseamnă aproape dublu.

El mai întreabă dacă dacă diferența de cost, de la 200 de milioane la cca. 390 milioane euro, reprezintă cauza majoră pentru care s-a abandonat finanțarea din fonduri europene nerambursabile și a optat pentru o finanțare din resurse interne, unde Guvernul nu dă socoteală asupra costurilor reale.

Mai mult, Ioan Bălat arată că în condițiile în care Constituția României prevede la art. 138 imposibilitatea angajării unor cheltuieli publice, fără o sursă certă de finanțare, iar FSDI este deocamdată numai un proiect abstract, încă nereglementat la nivel legislativ, solicită să precizeze temeiul legal în baza căruia aceste proiecte de investiții au fost abandonate.

Vicepreședintele PNL mai cere ministrului să prezinte situația pe care a găsit-o, la preluarea mandatului, cu privire la nivelul de realizarea a studiilor de fezabilitate pentru primele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova – angajament luat de Guvernul Tudose, stadiul negocierilor directe pe care le-au purtat autoritățile române, în ultimele 12 luni, cu oficialii Comisiei Europene pentru a primi finanțare nerambursabilă pentru construirea spitalelor și  intențiile pe care le are privind menținerea sau anularea memorandului de împrumut încheiat cu BEI în anul 2015.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de