Intră acum și în grupul de
PSD Suceava a transmis joi un comunicat de presă prin care încearcă să transmită o replică deputatului PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, care și-a arătat, miercuri, îngrijorarea că în ciuda creșterii economice de 7 la sută ca urmare a măsurilor pro-bussines luate de guvernele Ponta și Cioloș, Guvernul PSD a îndatorat țara cu 5 miliarde de euro în 2017 și că nici spitalele regionale nu se vor realiza, iar comisarul european Corina Crețu a avertizat deja în acest sens.
În comunicat, semnat Departamentul de Comunicare PSD, criticile aduse de Bogdan Gheorghiu sunt respinse și se arată că PSD Suceava constată că „și ultimul (în sens cronologic) parlamentar liberal sucevean se supune obligației de partid de a se manifesta mediatic chiar dacă nu are nimic nou de spus”.
Sursa citată consideră de înțeles, într-o anumită măsură, aceptarea disciplinii de partid, dar se miră totuși de rapiditatea cu care, după un an de înregimentare politică, a schimbat obiectivitatea și echidistanța celui ce, din spatele micului ecran, „informa și educa cetațeanul cu demagogia și amnezia voită a parlamentarilor liberali”.
”Ne bucură faptul că dumnealui recunoște fară echivoc extraordinara creștere economică, de 7 %, pe care a avut-o România în 2017 ca urmare a bunei guvernări social-democrate.Dar la indignarea ( ușor bătrânească ) față de faptul că România s-a împrumutat cu aproape 5 miliarde de euro, îi răspundem că acest lucru este o practică obișnuită pentru toate statele, important fiind ca acești bani să se regăsească în proiecte concrete care să determine dezvoltare. Și îi reamintim că în 2010 – 2011 guvernul format de partidul din care face și dumnealui parte ( PDL – PNL ) a îndatorat România cu 20 de miliarde de euro care nu s-au mai regăsit în nimic”, se arată în comunicat.
Totodată, în comunicatul PSD Suceava, Bogdan Gheorghiu este liniștit în ceea ce privește spitalele regionale.
„Dorim să-i liniștim și o altă temere – cea legată de spitalele regionale prevăzute în Programul de guvernare al PSD. Cu un minim efort de informare ( care nu ar fi trebuit să-i fie străin in calitatea de jurnalist pe care a avut-o) ar fi aflat că Autoritatea de management pentru proiectul de construire a celor 3 spitale se află la Ministerul Sănătății; că proiectul este finanțat de Banca Europeană de Investiții și că trebuie depus până la sfârșitul acestui an. În prezent se fac demersurile pentru clarificările juridice asupra terenurilor de construcție ce vor fi apoi transferate Ministerului Sănătații.Dacă în cazul terenurilor de la Iași și Craiova situația este rezolvată, la Cluj sunt întârzieri generate ( voit sau din neputință ) de ineficiența primăriei conduse de primarul PNL, colegul dumnealui de partid”, se arată în comunicat.
Totuși, potrivit Programului de Guvernare 2018-2020 aprobat odată cu învestirea Guvernului Viorica Dăncilă, în ceea ce privește spitalele regionale, acestea sunt finanțate din Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), un fond care încă nu există.
„Cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 mld. €.”, se arată în programul de guvernare care poate fi consultat pe pagina oficială a Guvernului României.
Mai mult, PSD Suceava îl asigură pe deputatul liberal sucevean că primăriile din județ au alocări bugetare mai mari decât în anul trecut și că nu sunt blocate.
„În altă ordine de idei, profităm de ocazie să- i răspundem unei altei temeri (ce vedem ca devine bolnăvicioasă la parlamentarii liberali suceveni).Domnul deputat acuza faptul că bugetul actual blochează primăriile.Dacă ar fi mers pe la primăriile pe care a încercat ( fără cea mai mică șansă ) să le păcălească în campania sa electorală ar fi aflat că sumele primite de acestea, prin ANAF, în 2018, sunt mai mari decât în anii precedenți ( chiar și de 3 ori în unele situații). Și dorim să-i oferim domnului deputat, nu întâmplător, exemplul comunei Vadu Moldovei care a primit în 2017 suma de 1,294 milioane lei iar în 2018 , 2,588 milioane lei. La această sumă se adaugă cei 11,255 milioane lei oferiți de guvern pentru finanțarea a două proiecte prin PNDL: dispensar și rețea de apă”, se arată în comunicat.
Făcând referire la inițiativa lui Bogdan Gheorghiu privind renunțarea la ora de vară, PSD Suceava îi atrage atenția acestuia că Parlamentul European nu a decis încă să se renunțe la aceasta.
„ Cu toată colegialitatea am dori să-i explicăm domnului deputat că joi, 8 februarie, Parlamentul European a adoptat doar o simplă rezoluție prin care cere Consiliului Europei să evalueze directiva referitoare la ora de vară.Îi dorim sincer ca schimbarea periodică a orei practicată în România intre 1932 și 1949 și apoi permanent din 1979 ( când dumnealui avea vreo 4 ani )să nu-i afecteze mult stilul riguros de viață”, se mai arată în comunicat.
Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, consideră că în timp ce încă se bucură de abordările pro bussines a Guvernelor Ponta și Cioloș, actuala Guvernare PSD a îndatorat țara cu 5 miliarde de euro în ultimul an, iar 99,9 % din activitatea politică a PSD este concentrată pe neutralizarea activității DNA.
„Comisarul european Corina Crețu a avertizat Guvernul PSD că riscă să piardă finanțarea europeană pentru cele trei spitale regionale din cauza marilor întârzieri în implementarea proiectelor , acest lucru în ciuda prezenței în Programul de Guvernare a promisiunii de construcție a acestora și a repetatelor asigurări a lui Liviu Dragnea că acest Program de Guvernare va fi respectat la virgulă. În schimb, 99,9 % din activitatea politică a PSD este concentrată pe neutralizarea activității DNA, aspect ce nu se regăsește în Programul de Guvernare cu care PSD a câștigat alegerile”, arată Gheorghiu într-un comunicat de presă.
El arată că în ciuda creșterii economice de 7% rezultată din abordările pro bussines a cabinetelor Ponta și Cioloș, deficitul de cont curent aproape s-a dublat în 2017, având o creștere de 85% față de 2016, ajungând la 6,46 de miliarde de euro.
„Guvernul PSD a mai împrumutat un miliard de euro din exterior iar aproximativ 4 miliarde de euro de la băncile din România, dobânzile plătite anual de statul român însumând 10,1 miliarde lei. Rata inflației a ajuns în prezent la 4,3%, în condițiile în care inflația era de 1,3% în 2017 , iar în 2016 era inflație negativă de -1,5%”, susține deputatul liberal.
Mai mult, Bogdan Gheorghiu spune că devalorizarea monedei naționale erodează deasemenea veniturile reale ale populației și mărește ratele lunare la bănci a persoanelor care au credite și dă exemple: dacă în data de 20 februarie 2018 1Euro reprezenta 4,66 RON, la 20 februarie 2017 1 Euro reprezenta 4,52 RON, iar la 20 februarie 2016 1 Euro reprezenta 4,46 RON.
„Creșterea spectaculoasă a prețurilor la carburanți s-a petrecut într-un context internațional în care prețurile hidrocarburilor înregistrează minime istorice, iar cea mai mare parte din preț o reprezintă accizele statului, nu costul propriu-zis al carburantului”, se arată în comunicat.
Deputatul PNL de Suceava a mai declarat că „revoluția fiscală a PSD” a aplicat un principiu deloc social democrat, respectiv a mărit veniturile salariale ale demnitarilor din aparatul bugetar de stat și a lovit puternic în categoriile defavorizate cu contracte de muncă parțiale.
„În mediul privat s-au produs două efecte perverse: veniturile unei categorii importante de angajați au scăzut; iar alt efect este egalizarea veniturilor categoriilor de angajați cu responsabilități diferite care înainte de Revoluția fiscală aveau câștiguri diferite, ceea ce va bulversa pacea organizațională în cadrul firmelor private și va crea migrații ale forței de muncă”, a menționat Gheorghiu.
El concluzionează: ”Dacă realitatea social-economică nu corespunde cu Programul de Guvernare al PSD, cu atât mai rău pentru realitate”.(N.B.)
Intră acum și în grupul de