Ioan Bălan, în Parlament, către Teodor Meleșcanu: În afară de comunicate formulate de Ministerul de Externe nu am văzut măsuri pro-active în sprijinul comunităților de români din afara țării


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, membru al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaților, și-a exprimat, în Parlament, nemulțumirea că în ceea ce privește comunitățile de români din afara granițelor nimic din ceea ce era înscris în Programul de guvernare nu s-a realizat.

Astfel, Bălan arată că în anul în care se sărbătorește Centenarul Marii Uniri, există nevoia puternică de sprijin pentru comunitățile de români care trăiesc în afara frontierelor țării și față de care statul român are o datorie importantă în a susține menținerea identității naționale.

„În ultimii 28 de ani, autoritățile române nu au întreprins nici demersuri concrete și nici nu au finanțat corespunzător programe, măcar pentru menținerea identității lingvistice a românilor din afara granițelor țării”, arată Bălan.

El subliniază că personal a fost în Ucraina și a purtat discuții cu autoritățile din țara vecină atunci când școlile cu predare în limba română din nordul Bucovinei au fost amenințate de unele decizii arbitrare ale autorităților ucrainene.

Deputatul sucevean mai arată că la învestitrea celui mai recent Guvern al României, a constatat cu plăcută surprindere că în Programul de guvernare 2018-2020 s-au regăsit mai multe obiective generoase, formulate și în programele anterioare de guvernare, printre care  amintesc ”Învățarea limbii române, a elementelor de istorie și civilizație românească – un drept pentru orice român”.

Potrivit aceluiași program, Guvernul României și-a asumat sprijinirea comunităților de români din străinătate, prin creșterea cu 100% a numărului de elevi participanți la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și introducerea acestui curs în unități școlare din cât mai multe state membre ale UE. De asemenea, Guvernul s-a angajat la dezvoltarea și modernizarea ”rețelei de școli, grădinițe, biblioteci și centre culturale în țările cu comunități românești cu accent pus pe comunitățile din vecinătate”.

„Din păcate, domnule ministru, cu excepția unor comunicate de presă formulate de Ministerul Afacerilor externe în favoarea românilor din afara granițelor țării, nu am cunoștință ca Guvernul României să se fi implicat în mod pro-activ pentru protejarea intereselor identitare ale comunităților de români, mai ales din zonele învecinate”, constată Ioan Bălan.

Ținând cont de aceste aspecte, parlamentarul sucevean solicită ministrului de Externe să detalieze nivelul de acțiune al Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 2017-2018, cu privire la prezervarea drepturilor minorităților de români aflate în Ucraina, Transnistria și Serbia, în special cu privire la învățământul în limba română, inclusiv nivelul rezultatelor obținute.

El întreabă care este nivelul creditelor bugetare pe care Guvernul României le are la dispoziție pentru investiții în infrastructura școlară pentru comunitățile din afara granițelor țării, dar și să precizeze și stadiul altor obiective asumate, cum ar fi cele legate de programele de distribuire a manualelor în limba română, tabere și școli de vară organizate în România sau burse de studiu pentru elevii din aceste comunități.(T.B.)


Intră acum și în grupul de