Nechifor: La licitațiile pentru proiecte de sute de mii de euro ale primăriilor sucevene nu se depun oferte din cauza lipsei forței de muncă. E un fenomen ce tinde să devină sistemic și periculos.


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a avertizat, duminică, într-o postare pe pagina sa de socializare că lipsa forței de muncă în județul Suceava ar putea afecta dezvoltarea localităților în condițiile în care la licitațiile pentru proiecte cu sume mici, de sute de mii de euro, lansate de primării nu se prezintă nimeni.

„Să fie rata șomajului scăzută un lucru bun, sau nu, pentru România?”, se întreabă Cătălin Nechifor care adaugă că  în decembrie anul trecut aceasta a ajuns la 4,6%, fiind destul de mică în raport cu celelalte țări europene.

Potrivit acestuia, în fapt, această rată a șomajului nu exprimă foarte precis numărul persoanelor care nu au un loc de muncă, situația fiind valabilă oriunde în lume.

„Prin rata șomajului se măsoară strict persoanele aflate în plată cu indemnizația de șomaj și care, teoretic, ar trebui să fie în căutarea unui loc de muncă”, menționează parlamentarul sucevean.

El subliniază însă că realitatea e un pic diferită, pentru că sunt și mulți oameni care au depășit perioada în care beneficiau de șomaj, sau care nu au au primit niciodată astfel de prestații sociale, realizând venituri din muncă cu ziua, sau din agricultura de subzistență și de ce nu, din cerșetorie sau alte activități mai mult sau mai puțin respectabile.

„O altă categorie sunt lucrătorii sezonieri care pleacă în această perioadă la muncă agricolă în Germania sau în alte state europene. Sparanghelul, salata, căpșunile sunt doar câteva tipuri de culturi la care dacă mergi pe tarlalele din Germania vei auzi mai mult strigandu-se Ioane decât Johannes, pentru că foarte multe sate din județul Suceava se depopulează în aceste câteva luni, în care forța de muncă ieftină este la mare preț în afara României. Până aici totul e bine, acești oameni vor obține niște venituri mari în raport cu ceea ce ar putea câștiga acasă, vor pune deoparte câteva sute sau chiar mii de euro și se vor întoarce alături de familiile lor cu care vor trece mai bine, din punct de vedere financiar, peste iarna viitoare”, a adăugat deputatul.

El atrage însă atenția asupra unui fenomen care deja se întâmplă la nivelul localităților, tinde să devină sistemic și periculos.

Potrivit lui Nechifor, un antreprenor va găsi foarte greu persoane calificate dornice să muncească și a văzut că,  zilele trecute, la o bursă de locuri de muncă, unde erau disponibile peste 1000 de posturi în Suceava și în localități din județ, s-au ocupat vreo câteva.

El spune că a discutat cu mai mulți primari despre proiectele pe care le-au câștigat, fie din fonduri europene, fie prin programul național de dezvoltare locală, pentru lucrări de infrastructură de drum, apă, canal sau pe proiecte de școală, grădiniță sau dispensar.

„A început deja să fie o regulă, că la proiectele de valori mici, de câteva sute de mii de euro, să nu vină ofertanți firme private care să liciteze lucrările preconizate. Motivul este legat și de potențialul câștig financiar, nu tocmai generos, dar mai degrabă de lipsa personalului și de imposibilitatea de a găsi oameni dispuși să muncească și care trăiesc în localitățile în care se implementează proiectele”, a subliniat Nechifor.

El preconizează că situația se va înrăutăți pe măsură ce mai multe proiecte vor ajunge în stadiul de a fi scoase la licitație.

„Paradoxul este că în urmă cu ani folclorul spunea că firmele private dau comision din valoarea proiectului pentru a putea câștiga, iar în viitorul apropiat e posibil că aceștia să ceară comision pentru a depune o ofertă, singura depusă de altfel și de a se angaja să execute contractul. Deci, cum procedăm?”, se întreabă în final Cătălin Nechifor.(T.B.)


Intră acum și în grupul de