Liberii întreprinzători, antreprenorii privați, inclusiv cei cu profesii liberale, vor obține vechime în muncă de un an la fiecare trei ani de activitate, potrivit unei propuneri de lege a deputatului Alexandru Băișanu


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a depus o propunere legislativă potrivit căreia liberii întreprinzători sau antreprenorii din mediul privat, inclusiv cei cu profesii liberale, vor beneficia de vechime în muncă în funcție anii de antreprenoriat prestați.

Astfel, Băișanu propune ca Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se completează cu un nou articol care prevede că persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, micro-întreprindere, întreprindere individuală, asociație familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minim 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an.

Conform propunerii legislative, stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriatul privat , respectiv de câte un an la fiecare trei ani prestați.

Băișanu a explicat că propunerea legislativă are în vedere crearea posibilității pentru angajatorii din mediul privat pentru recunoașterea vechimii în muncă necesară accederii la sistemul public de pensii.

El subliniază că deja la Parlamentul European există propuneri în acest sens, în așa fel încât antreprenorilor să li se recunoască activitatea depusă, în condițiile în care cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori, o dată în calitate de angajatori și a doua oară prin contribuția aferentă angajatului.

„Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca și vechime în activitate, ca și angajați aceștia sunt protejați în apropierea vârstei de pensionare, măcar sub aspectul criteriului vechimii în muncă, în schimb persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, micro-întreprindere, întreprindere individuală, asociație familială)  sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nici o contribuție fizică, financiară sau intelectuală”, se menționează în expunerea de motive.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de