Ioan Bălan, în Parlament, de Ziua Europei: Este vremea în care noi, cei de astăzi, va trebui să ne ridicăm la înălţimea realizărilor trecute şi a evenimentelor viitoare


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a susținut, miercuri, de Ziua Europei, o declarație politică în Parlament în care a evocat atât obținerea Independenței României cât și începutul marelui proiect european.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă … Europa nu se va construi dintr-o dată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care vor genera în primul rând o solidaritate de fapt.”, a spus Bălan, precizând că acest citat reprezintă numai un mic extras din istorica declaraţie care a schimbat soarta Vechiului continent european.

„Este vorba despre Declaraţia lui Robert Schuman, rostită la 9 mai 1950, care a adus marii familii europene pacea, înţelegerea, colaborarea şi prosperitatea economică, fiind, de fapt, începutul concret al marelui proiect european, Comunitatea europeană a cărbunelui şi oţelului.Faptul că declaraţia lui Robert Schuman a fost rostită chiar în data de 9 mai nu este deloc un lucru întâmplător, căci data de 9 mai 1945 va rămâne în istoria Europei drept ziua în se obţinea capitularea Germaniei naziste, în cel de-al doilea Război mondial. Se punea astfel capăt unui război nemilos şi nedrept, care condusese la pierderea a peste 70 de milioane de vieţi omeneşti şi la distrugeri materiale, care cu greu au fost reconstruite”, a spus deputatul sucevean.

Potrivit acestuia, pentru Europa şi pentru omenirea întreagă, 9 mai înseamnă pace, înseamă înlăturarea vechilor animozităţi dintre Franţa şi Germania şi începutul celui mai îndrăzneţ proiect de unificare din istoria mondială, care astăzi grupează 28 de state în aceeaşi familie – Uniunea Europeană.

„Noi, românii, care prin istoria poporului nostru am fost tot timpul parte a Europei, am demonstrat pe deplin că suntem puternic ataşaţi valorilor şi principiilor europene. Chiar dacă, vremelnic, comunismul ne-a separat de Europa, după 1989 am demonstrat pe deplin că suntem parte a marii familii europene.

Pentru români şi România, ziua de 9 mai are şi o a treia semnificaţie istorică, pe care nu trebuie să o uităm, indiferent cât de puternice ar fi preocupările noastre cotidiene! La data de 9 mai 1877, ţara noastră şi-a îndeplinit cel mai de preţ obiectiv, câştigarea independenţei de stat. Fără o independenţă reală a ţării noastre, nu ne-am putut bucura pe deplin nici de Unirea principatelor române, la 1859, sub Alexandrul Ioan Cuza, nici de ideea strălucită a Brătienilor de a aduce la conducerea ţării pe principele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen şi nici de înscrierea, pentru prima dată, a denumirii de România, în Constituţia de la 1866. Abia la 9 mai 1877, prin declaraţia sa istorică, Mihail Kogălniceanu avea să dea vestea cea mare în forul legislativ al ţării: „În stare de război, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, o naţiune de sine stătătoare. Așadar, domnilor deputaţi, n-am cea mai mică îndoială și frică de a declara în faţa reprezentanţei naţionale că noi suntem o naţiune liberă, independentă!””, a declarat Bălan.

El a arătat că „ne bucurăm astăzi de independenţa ţării noastre, de pacea pe continentul european şi de statutul de membru al Uniunii Europene deoarece înaintaşii noştri au pus ţara şi poporul român mai presus de toate”.

„Este vremea în care noi, cei de astăzi, va trebui să ne ridicăm la înălţimea realizărilor trecute şi a evenimentelor viitoare. Ştiţi foarte bine că în scurt timp România va juca un rol deosebit de important la nivelul Uniunii Europene, prin preluarea, de la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei Consiliului UE. Tot anul viitor, la Sibiu, va avea loc unul dintre cele mai importante summit-uri ale Uniunii Europene, în contextul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea”, a menționat deputatul liberal.

Potrivit acestuia, urmează, aşadar, evenimente deosebit de importante, în care românii şi conducătorii lor trebuie să demonstreze responsabilitate şi angajament total la valorile europene.

„Vreau să cred că şi cei care deţin astăzi puterea, adică PSD şi ALDE, se vor trezi în ceasul al XII-lea şi se vor ridica la înălţimea aşteptărilor românilor care i-au votat. Trebuie să fim conştienţi că România s-a impus în regiune ca un factor de stabilitate şi un reper pentru naţiunile balcanice şi pentru cele de la Marea Neagră care vor să intre în mare familie europeană”, a adăugat deputatul care a adăugat că vrera să creadă că România se va ridica la înălţimea tuturor aşteptărilor, în special ale partenerilor europeni şi euro-atlantici.

„Pentru că alături de imnul nostru naţional, „Deşteaptă-te române”, astăzi intonăm şi imnul Uniunii Europene, vă rog să-mi permiteţi să închei cu numai câteva versuri din acesta: „Slavă ţie stea curată/Voie bună pe Pământ/Sol din Rai cu Soare Sfânt/Vraja ta aduce iară/Pe popor lângă popor/ Toţi pe lume, fraţi noi suntem.””, a conchis Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de