Deputatul PNL Dumitru Mihalescul revoltat că România pierde miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile și se împrumută pentru a face investiții. El îl întreabă pe ministrul Finanțelor câte proiecte finanțate din împrumuturi s-ar fi putut realiza cu fonduri UE nerambursabile


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Mihalescul s-a arătat revoltat de situația revoltătoare prezentată de comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, care a arătat că România pierde miliarde de euro din fonduri europene nerambursabile, dar se împrumută pentru a finanța anumite proiecte.

 

Într-o întrebare adresată ministrului de Finanțe, Eugen Orlando Teodorovici, deputatul Mihalescul arată că evaluările prezentate de comisarul european pentru dezvoltare regională, doamna Corina Crețu prezintă o situație cu totul revoltătoare, respectivă că circa 2 miliarde de euro au fost pierduți din sumele nerambursabile aferente exercițiului financiar 2007-2013 și circa 800 de milioane de euro dezangajate, din exercițiul financiar multianual curent 2014-2020.

„Chiar dacă am pierdut aceste oportunități financiare, din care am fi putut realiza investiții în educație, cercetare, sănătate, comunicații și infrastructură, România a contractat împrumuturi rambursabile, cu dobânzi consistente, pentru a realiza unele proiecte, care se puteau face și din bugetul UE. În această logică intră: Proiectul ROSE – finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare; Proiectul de Modernizare al Administrării Veniturilor (RAMP), finanțat prin împrumuturi rambursabile de la Banca Mondială”, arată deputatul liberal sucevean.

 

El  menționează că și administrațiile publice locale au realizat sau au în curs de realizare investiții finanțate din împrumuturi rambursabile contractate de la diverse instituții financiare internaționale, împrumuturi care sunt generatoare de dobânzi, deși ar fi putut să utilizeze sumele alocate României, prin programele operaționale regionale.

Mihalescul atrage atenția că România se îndreaptă către o situație riscantă – cca. 1,5% din PIB cheltuieli cu dobânzile în sarcina datoriei publice.

În aceste condiții el cere ministrului Finanțelor să spună la ce valoare se ridică creditele rambursabile contractate de România în ultimii 5 ani pentru realizarea unor investiții sociale, tehnice și economice, dar și la ce nivel se ridică dobânzile pe care România trebuie să le achite pentru aceste fonduri rambursabile.

Totodată, deputatul îi cere lui Teodorovici să precizeze câte proiecte dintre cele realizate prin împrumuturi rambursabile s-ar fi putut realiza prin accesarea fondurilor europene nerambursabile. (N.B.)


Intră acum și în grupul de