Senatorul Orest Onofrei susţine începerea reformei în Parlament


Intră acum și în grupul de

Secretarul Senatului, Orest Onofrei, senator PD-L de Suceava, este de părere că trebuie începută reforma Parlamentului, întrucât din cele 12 state membre ale UE în care sistemul este bicameral, doar în România cele două Camere se aleg la fel şi au aproape aceleaşi atribuţii. Onofrei a declarat că, în condiţiile în care ideea Parlamentului uninominal „pare abandonată”, fiind greu de pus în practică, întrucât presupune modificarea Constituţiei, reforma Parlamentului poate începe însă o dată cu stabilirea de competenţe diferite pentru Camera Deputaţilor şi Senat.

Astfel, senatorul PD-L consideră că în cazul Camerei Deputaţilor, care are o încărcătură politică „mai consistentă”, atribuţia trebuie să fie de legiferare, iar parlamentarii ar trebui desemnaţi în urma votului pe listă. El susţine că Senatul ar trebui să reprezinte interesele teritoriului, membrii acestei camere urmând să fie aleşi prin vot uninominal, doi senatori de circumscripţie electorală judeţeană, dar că totodată va trebui instituită şi funcţia de senator de drept. „În aceste condiţii, Camera Deputaţilor va avea rolul de a legifera, iar Senatul va reprezenta teritoriul, senatorii fiind aleşi uninominal având rolul de a prezenta interesele localităţilor”, a spus Onofrei.

El a arătat că, în prezent, din 471 de parlamentari, 150 au diferite funcţii de conducere, ceea ce presupune logistică separată, cu consilieri, maşini, birouri, cu costuri mari, dar fără eficienţa dorită. „Procesul legislativ este greoi”, a subliniat parlamentarul PD-L, care a arătat că, deşi s-a simplificat procedura legislativă, sunt multe proiecte de lege aprobate tacit sau superficial în prima cameră sesizată, pe motiv că vor fi dezbătute „mai serios” în camera decizională. „Acum putem vorbi de o legitimitate şi o reprezentativitate confuze, în condiţiile în care, prin vot uninominal, senatorii şi deputaţii au în teritoriu aceeaşi percepţie şi acelaşi mesaj”, a mai spus Onofrei. El consideră că va trebui realizată şi o reducere „consistentă” a numărului de parlamentari, astfel încât în Camera Deputaţilor să fie aproximativ 200 de deputaţi, iar în Senat o sută de senatori. „E o problemă de decizie politică, dar şi de curaj, pentru că Parlamentul trebuie să-şi voteze propria reformă”, a conchis senatorul PD-L.


Intră acum și în grupul de