Rezultatele alegerilor europarlamentare au fost anticipate de INSCOP Research în cadrul ultimului sondaj de opinie realizat în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019 care a fost prezentat și de News Bucovina


Intră acum și în grupul de

În contextul în care în spațiul public se discută intens despre faptul că rezultatele alegerilor europarlamentare au reprezentat o surpriză determinată de prezența masivă la vot, INSCOP Research face precizarea că datele culese în cadrul Barometrului Actualității Românești, realizat la comanda Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, cu o marjă de eroare de ± 3%, au fost confirmate atât în ceea ce privește prezența, cât și procentele înregistrate în alegerile din 26 mai.

INSCOP Research a măsurat atunci, printr-un sondaj de opinie realizat la nivel național, intenția românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare  pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 însemna „sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamna „sigur voi vota”. 11% dintre respondenți au ales varianta 1, 1,8% varianta 2, 1,9% varianta 3, 3,1% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 4,9% dintre respondenți, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,5% dintre români, pentru varianta 7 au optat 5,9%, iar pentru varianta 8 au optat 9,3%. 11% dintre respondenți au ales varianta 9, în timp ce 39,3% au declarat că vor merge sigur să voteze. 7,2% reprezintau non-răspunsuri. Opțiunea 10 indica o intenție foarte sigură de participare și a fost indicată de 39,2% dintre paticipanții la sondaj. Cumulând variantele 9 și 10, 50,3% dintre respondenți declarau că vor merge sigur și foarte sigur la vot.  În realitate, pe 26 mai, s-au prezentat la vot 49,02% dintre români.

Dintre cei 50,3% care declarau la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai că vor merge sigur și foarte sigur la vot, 27,1% spuneau că vor vota cu PNL, 26,3% cu PSD și 18,4% cu Alianța 2020 USR-PLUS. Pentru comparație, PNL se situează pe primul loc la alegerile europarlamentare, după numărarea a 97,02% din totalul voturilor exprimate în România (luăm în considerare doar rezultatele alegerilor din România deoarece sondajul de opinie a măsurat doar voturile exprimat pe teritoriul național), cu 26,79 %, PSD pe locul al doilea cu 23,37%, iar Alianţa USR-PLUS pe locul al treilea cu 21,42%. Așadar diferențele dintre rezultatele alegerilor și rezultatele sondajului de opinie sunt în marja de eroare a sondajului realizat de INSCOP Research la comanda LARICS!

Dintre românii care își exprimau o opțiune de vot în sondajul de opinie, ceea ce reprezenta 63,1% din eșantion, 27,6% intenționau să voteze cu PNL (față de 26,3% în martie), iar 25,5% cu PSD (față de 26,9% în martie). Urma Alianța 2020 USR-PLUS cu 16,5% (față de 15,3% în martie 2019).

Dacă luam în considerare doar respondenții care alegeau varianta 10 la întrebarea privind prezența la vot, (39,2% din populație), 26,4% dintre respondenți declarau că ar vota cu PSD, iar 26,1% cu PNL. Urma Alianța 2020 USR-PLUS cu 20,1%.

Precizăm că baza de date a Barometrului Actualității Românești a fost pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a instituție de către Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, entitatea care a comandat cercetarea socioligică, într-un demers de transparență fără precedent pentru România ultimilor ani.

INSCOP Research a realizat estimări pre-electorale cu o acuratețe la fel de mare la alegerile europarlamentare din 2014 și la alegerile prezidențiale – turul I din 2014.

INSCOP Research mulțumește pe această cale tuturor colaboratorilor pentru efortul constant de a realiza cercetări sociologice de calitate, clienților pentru încrederea manifestată și mass-media pentru deschiderea arătată prin publicarea rezultatelor cercetărilor noastre.  De asemenea, adresăm felicitări tuturor institutelor de sondare a opiniei publice care realizează cercetări de calitate într-un mediu social tot mai complex. Sondajul de opinie este un instrument de cercetare sociologică foarte util, utilizarea sa cu responsabilitate și profesionalism contribuind la îmbunătățirea mecanismelor democratice prin reflectarea constantă a percepțiilor populației (N.B.)


Intră acum și în grupul de