Lecţia de cod civil şi cod penal a senatorului Orest Onofrei


Intră acum și în grupul de

Senatorul PD-L de Suceava, Orest Onofrei, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că ar trebui făcute o serie de precizări sau amendamente în Codul penal şi Codul civil în reglementarea avortului, prostituţiei şi homosexualilor. Mai mult, parlamentarul sucevean consideră că nu se justifică nici ideea ca incestul asumat de persoanele majore să nu fie pedepsit. Onofrei a explicat că unele dintre prevederile noilor Coduri juridice, ce se află în dezbatere în Parlament, trebuie clarificate sau amendate, deoarece ridică probleme atât din punct de vedere al legalităţii, cât şi din considerente etice şi morale.

Potrivit lui Orest Onofrei, în art. 185 din proiectul de Cod penal trebuie definită foarte clar noţiunea de „avort terapeutic”, cu precizarea cazurilor când o întrerupere de sarcină se poate justifica terapeutic pentru a se evita abuzuri sau influenţa familiei asupra medicului. El mai consideră că şi prevederea potrivit căreia femeia însărcinată care întrerupe cursul sarcinii nu se pedepseşte ar trebui modificat sau eliminat, întrucât permite „ca orice avort asumat de o persoană să nu fie pedepsit”. „Se deschide o poartă spre abuz şi atentat la viaţă”, a mai spus senatorul PD-L de Suceava.

Orest Onofrei a mai arătat că în Codul civil, la prevederile referitoare la instituţia familiei şi logodnei, noţiunea de soţi trebuie completată cu „un bărbat şi o femeie”, altfel „este o formă subtilă de a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex”. El a specificat, totodată, că noţiunea de „copil viabil” trebuie înlocuită cu „copil viu”, deoarece „viabilitate sugerează o problemă de calitate şi ar da dreptul familiei sau medicului de a decide asupra acestui aspect”.

De asemenea, senatorul suceavean consideră că se reglementează „extrem de vag şi periculos” incestul şi prostituţia, la această din urmă infracţiune ajungându-se să fie de fapt pedepsit doar proxenetismul. „Înseamnă o legalizare subtilă a prostituţiei. Dacă Parlamentul îşi asumă legalizarea, să o facă pe faţă. Eu unul personal nu voi vota aşa ceva”, a ţinut să precizeze senatorul PD-L. El a mai arătat că prevederea legată de incestul acceptat între persoane majore nu are nici o explicaţie juridică, dar poate avea implicaţii medicale majore.

În final, Orest Onofrei a explicat că noile coduri juridice îmbunătăţesc cadrul legislativ, cu reale beneficii pentru practica judiciară şi viaţa de zi cu zi, dar este de părere că aspectele menţionate trebuie amendate neapărat.

Proiectul privind Codul civil a fost aprobat miercurea trecută, de Guvern, după ce cu două săptămâni înainte au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă. Discuţiile pe fond asupra celor patru coduri din domeniul justiţiei au început miercuri, în subcomisiile parlamentare de specialitate, amendamentele urmând să fie depuse până în 25 martie.


Intră acum și în grupul de