DNA îl scoate basma curată pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza


Intră acum și în grupul de

DNA a decis scoaterea de sub urmărire penală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, senatorul Gavril Mîrza, pentru utilizare în alte scopuri a creditului garantat din fonduri publice în cazul proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi neînceperea urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a declarat, vineri, că decizia DNA dovedeşte că a fost învinuit pe nedrept. El a arătat că a procedat corect în ceea ce priveşte gestionarea proiectului “Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi a cerut actualei conduceri a CJ Suceava să continue implementarea acestui program. “Să lase reclamaţiile la o parte şi să se apuce de muncă”, a spus preşedintele PSD Suceava, care a subliniat că acest proiect nu este al lui Gavril Mîrza, ci al Consiliului Judeţean Suceava şi este în beneficiul locuitorilor acestui judeţ. “Cei care conduc acum instituţia să-şi onoreze sarcinile şi obligaţiile contractuale”, a mai subliniat liderul PSD.

În toamna anului 2005, Ministerul Economiei a organizat o licitaţie pentru desemnarea operatorului judeţean de gaze naturale în judeţul Suceava, licitaţie ce a fost câştigată de firma Bucovina Eco-Term-Gaz SA, din acţionariatul căreia fac parte CJ Suceava şi mai multe Consilii Locale din judeţ. Rezultatul acestei licitaţii a fost contestat de unul dintre participanţi, care a dat în judecată Ministerul Economiei, iar Tribunalul Bucureşti a decis anularea procesului-verbal al licitaţiei, iar procedura a fost reluată, până în prezent nefiind desemnat un operator.

DNA a verificat din 2006 activitatea firmei Bucovina Ecotermgaz după ce firma care a contestat licitaţia pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în judeţ a depus şi plângere în care reclama modul în care CJ Suceava a vărsat în contul firmei suma de cinci milioane de euro, ceea ce a permis ca societatea să beneficieze de un punctaj mai bun, Mîrza fiind cercetat pentru utilizarea în alte scopuri a creditului garantat din fonduri publice. La vremea respectivă, preşedintele de atunci al CJ Suceava, Gavril Mîrza, declara că suma de bani fusese repartizată firmei printr-o hotărâre a CJ Suceava din vara anului 2005, cu aprobarea Ministerului Finanţelor Publice şi cu avizul Deutsche Bank, banca finanţatoare a proiectului “Suceava-utilităţi şi mediu la standarde europene”.

Proiectul judeţean de utilităţi prevede construcţia unei conducte de transport a gazelor naturale pe o lungime de 233 de kilometri, fiind realizată o lungime de 101 km din aceasta, precum şi construcţia a şapte centrale termice de cogenerare moderne, ecologice şi reţele de termoficare în toate municipiile şi oraşele judeţului Suceava. Pentru realizarea investiţiilor, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobîndă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de