Persoanele persecutate politic, deportații și prizonierii vor beneficia de facilități. Co-inițiatorul legii, Angelica Fădor: Este un semn de respect față de cei 30.000 de supraviețuitori ai acelor cumplite vremuri


Intră acum și în grupul de

Românii persecutați politic după 1945, cei care au suferit persecuții pe motive etnice din partea regimurilor de orientare profascistă din perioada septembrie 1940 – 6 martie 1945, precum și deportații în străinătate și prizonierii de război vor beneficia de o serie de facilități, în urma modificării Codului Fiscal, anunță deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, co-inițiator al legii.

„În calitate de inițiator al ”Propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal al României şi a Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 pentru modificarea şi completarea Decretului – nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri” am votat azi, 18 septembrie, alături de colegii din Camera Deputaților, pentru acordarea unor drepturi de care aceste persoane nu au beneficiat până acum”, a spus Fădor. 

Ea a arătat că în acest fel aceștia vor beneficia de scutire de la plata impozitelor și taxelor pe clădirea în care au domiciliul, scutirea de taxe și impozite pe teren, inclusiv pentru soțul sau soția supraviețuitoare, scutirea de la plata impozitelor pe mijloacele de transport, inclusiv pentru soțul sau soția supraviețuitoare.

Scutirea rămâne valabilă şi în cazul transferului proprietăţii către copiii acestor categorii de beneficiari, precizează deputatul.

„Pentru cei care au suferit astfel de persecuții, acest vot este o reparație obligatorie, morală și materială. Printre ei se află supraviețuitori ai trenurilor morții din perioada fascistă, deportați în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, familii strămutate în Bărăgan sau care au făcut parte din detașamentele de muncă forțată.  

Este un semn de respect față de cei 30.000 de supraviețuitori ai acelor cumplite vremuri, persoane cu vârste înaintate, care trebuie să simtă că măcar acum li se face dreptate”, a mai declarat Angelica Fădor.(N.B.)


Intră acum și în grupul de