Banii alocaţi de UE pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor n-au ajuns încă în judeţele calamitate


Intră acum și în grupul de

Parlamentarul social-democrat Cătălin Nechifor a declarat, vineri, că se va implica în cadrul Comisiei de buget al cărui membru este pentru ca fondurile alocate de UE pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile din vara anului 2008 să ajungă mai repede în judeţele unde s-au înregistrat pagube. „Voi discuta în Comisia de buget pentru că e o chestiune financiară şi trebuie să găsim mecanismul pentru ca banii să vină cât mai repede în ţară”, a spus deputatul PSD.

Nechifor a reamintit că UE a alocat suma de 12 milioane de euro din Fondul European de Solidaritate pentru cinci judeţe afectate de inundaţiile din vara anului trecut după ce solicitarea a fost susţinută la Bruxelles, în Comisia de bugete, de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. „Banii nu au intrat încă”, a spus Nechifor, care a arătat că multe din autorităţile locale care au intervenit la vremea respectivă pentru îndepărtarea pagubelor provocate de inundaţii au mari datorii faţă de firmele care au executat lucrări de refacere a infrastructurii. El a reamitit că autorităţile locale au angajat lucrări mari pentru refacerea infrastructurii bazându-se pe promisiunile fostului guvern că cheltuielile vor fi decontate, dar că, în final, banii alocaţi au fost foarte puţini. „Banii europeni ar fi un balon de oxigen pentru cei care au intervenit la timp”, a spus Nechifor, care a menţionat că şi firmele de construcţie care au executat lucrări au probleme financiare din cauză că nu şi-au încasat contravaloarea lucrărilor prestate.

Comisia de bugete a Parlamentului European a aprobat, în 24 februarie, alocarea unei sume de 11,7 milioane de euro drept sprijin financiar din Fondul de Solidaritate al UE pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Maramureş.

Fondul European de Solidaritate a fost creat în 2002 pentru a sprijini populaţia unui stat membru, victimă a unei catastrofe naturale majore. Fondul, care dispune de un buget anual de un miliard de euro, nu asigură însă finanţare pentru statele membre afectate de secetă, deoarece acest tip de calamitate nu este recunoscut ca atare.

România a mai beneficiat de 71.204.670 euro din acest fond, bani folosiţi pentru finanţarea lucrărilor de urgenţă efectuate în 2005, pentru apărarea împotriva inundaţiilor. La acel moment, beneficiari ai fondurilor au fost consilii judeţene şi locale, Compania Naţională de Căi Ferate, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Administraţia Naţională Apele Române. Fondurile au fost implementate în cel mult un an de la data la care au intrat efectiv în conturile speciale deschise de România. Autorităţile române trebuie să transmită Comisiei Europene un raport de implementare în cel mult şase luni de la data expirării termenului de implementare a fondurilor.


Intră acum și în grupul de