Adrian Botezatu: ”în România e o adevărată mlaștină politică ”


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean Adrian Botezatu  a apreciat vineri, la Subiectul Zilei, că situația actuală la nivel guvernamental și parlamentar seamănă cu o ”mlaștină politică”.

”Noi încercăm să fim stat European pe o Constituție a lui Ion Iliescu, făcută în anul 1991 de Antonie Iorgovan. Această Constituție a fost făcută în momentul în care nimeni nu știa ce fel de societate și ce fel de democrație se va construi în România, și a fost mai  mult un fel de cec în alb”, a spus Adrian Botezatu.

Vezi VIDEO de la 00: 50 !!

El este de părere că după 30 de ani de funcționare a unei societăți democratice se pot trage mai multe concluzii cu privire la Constituția României și după ce au fost analizate crizele guvernamentale de până acum concluzia majoră e că actuala Constituție ar trebui schimbată din temelii.

”Părerea mea e că actuala Constituție ar trebui schimbată în atât de multe locuri încât mai nimerit ar fi o nouă Constituție, pentru că ar fi varianta cea mai optima”, a explicat sociologul sucevean.

 El spune că un exemplu conculudent ar fi necesitatea organizării de alegeri anticipate pentru că alegerile anticipate sunt ”cea mai democratică metodă de rezolvare a unei crize politice”.

”Alegerile europarlamentare au arătat că PSD, după ce a ajuns la guvernare u un scor de 46 %, guvernează cu o încredere în jur de 20 %. PSD nu mai are legitimitate de a mai exercita actul guvernării. Care este metoda cea mai democratică de a rezolva o criză politică? Alegerile anticipate. Ori această Constituție, a lui Ion Iliescu și Antonie Iorgovan nu permite acest lucru. Drept dovadă că în 30 de ani nu au fost niciodată alegeri anticipate”, a explicat sociologul sucevean.

El a mai spus că au existat de-a lungul vremii voci, printre care ale lui Gheorghe Flutur și Theodor Paleologu, care au susținut necesitatea unei noi Constituții dar că partidele nu au pe agenda acest lucru care ar rezolva crizele politice într-un mod relativ simplu.

”Gândiți-vă că pe actuala Constituție noi avem un sistem politic absolut nefuncțional. Noi votăm direct președintele țării care devine un om legitim politic, dar fără atribuții. Și avem așteptări foarte mari de la un președinte fără atribuții. De cealaltă parte, funcția cea mai puternică în stat este cea de prim-ministru, cum de altfel este în toată Europa. La noi însă personajul care ocupă acest post este cel mai slab politic, tot timpul este marioneta cuiva”, a ținut să sublinieze Botezatu.

Sociologul sucevean nu a putut estima când se va putea vorbi de o nouă Constituție în România din simplul motiv că nu se dorește cu adevărat rezolvarea lucrurilor. 

”Noi suntem ca acel pacient care refuză să își ia medicamentele dar se plânge că boala lui se cronicizează”, a mai spus Botezatu.


Intră acum și în grupul de