Proiectul „Imagini în oglindă” pune faţă în faţă Comunităţile românilor din Italia şi a italienilor din România


Intră acum și în grupul de

În a doua jumătate a lunii septembrie, la Roma va fi organizat un proiect intitulat „Imagini în oglindă”, propus de Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. în parteneriat cu Asociaţia “Spirit Românesc” – Roma din Italia şi susţinut de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Italienilor din România, deputatul Mircea Grosaru, prin acest proiect vor fi puse faţă în faţă cele două comunităţi formate în cele două state prin prezentarea unor comunicări, referate, fotografii, filme şi expoziţii cu diverse creaţii artistice susţinute de personalităţi din cadrul lor. „Proiectul îşi propune să pună faţă în faţă cele două comunităţi formate în cele două state, Italia şi România, mai exact, comunitatea etnicilor italieni din România şi comunitatea românilor din Italia, prezentându-le asemeni unor imagini reflectate în oglindă”, a spus Grosaru.

El a arătat că pictori români de origine italiană şi italieni vor expune la sediul Academiei Române din Roma, iar grupul folcloric “Siamo di nuovo insieme” va prezenta un mic program de dansuri italene şi româneşti în centrul capitalei Italiei, Roma.

Grosaru a precizat că, joi, împreună cu ambasadorul Italiei în România, Maio Cospito a avut o întâlnire cu preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihai Vlasov, în cadrul căreia s-a discutat despre colaborarea cu Camere de Comerţ din Italia. Astfel, potrivit deputatului minorităţii italiene, ambasadorul Italiei a arătat că în această perioadă deosebit de grea pentru toata Europa întărirea şi lărgirea cooperării economice dintre cele două ţări surori, România şi Italia, joacă un rol deosebit de important şi şi-a exprimat deschiderea pentru orice fel de colaborare, inclusiv organizarea, în România a unor întâlniri cu Camerele de Comerţ, Industrie, Agricultură şi Artizanat din Milano şi Roma cu mai multe Camere din ţară, printre care şi Suceava.

„Ideea proiectului vine să susţină fenomenul imigraţionist, cu multiplele sale consecinţe ce decurg în timp, scoţând în evidenţă, în primul rând, aspectele pozitive ale fenomenului şi insistând mai puţin pe cele negative”, a mai spus preşedintelui Asociaţiei Italienilor din România.


Intră acum și în grupul de