Nechifor: Actuala guvernare încearcă să creeze o imagine apocaliptică a țării aruncând pe piață diverse informații pentru a justifica alegerile anticipate. Cum să se întoarcă acasă cei din diaspora dacă în loc de locuri de muncă, infrastructură și investiții publice se vorbește doar de haos, anarhie și apocalipsă?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, în conferință de presă că a constatat că actuala putere are o strategie de a contura o imagine apocaliptică a țării pentru a justifica necesitatea imediată a unor alegeri anticipate aruncând în spațiul public informații care să genereze o stare de frică în rândul populației de la pensii la dezastrul privind tăierile ilegale, de la registre duble ale statului și deficitul excesiv care au dus la deprecierea leului.

Nechifor a spus că declarațiile ministrului Mediului, Costel Alexe, care arăta că față de volumul de 18,6 milioane de mc de lemn tăiat legal, în țară se taie încă 20 de milioane de mc pe an, se subscrie unei strategii.

„Nu este lansată întâmplător. De fapt se dorește ca pentru România să se creeze un scenariu apocaliptic: că e foarte rău, că nu se mai poate, că s-a distrus țara și atunci să aibă justificarea pentru a declanșa alegeri anticipate”, a spus Nechifor.

El crede că PNL profită la maxim acum pentru că are un spor electoral după preluarea guvernării.

„Am văzut două declarații absolut aberante ale ministrului de Finanțe, Florin Câțu, că statul român lucrează cu registre contabile paralele și că deficitul pentru anul în curs va fi undeva la 4,6 la sută.Aceste două declarații au și declanșat și o depreciere majoră a leului care se apropie de pragul de cinci lei”, a spus deputatul sucevean.

El a mai arătat că o altă declarație a lui Florin Câțu care a avansat un deficit de 3,5 la sută pentru anul viitor când nu are în față niciun proiect pe care să se bazeze este halucinantă.

Pro România – conferința de presa la Suceava

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 5. Dezember 2019

„Le înțeleg mai degrabă ca strategii de a induce în rândul oamenilor o anumită teamă că ne apropiem de colaps. Se pune presiune foarte mare și pe legea pensiilor și oamenii se întreabă dacă vor mai primi creșterea de 40 la sută de anul viitor de la 1 septembrie”, a spus Nechifor.

El a mai spus că și renunțarea la supra-acciza pe carburant și pe suprataxarea muncii part-time, sunt măsuri pe care le-a susținut în Parlament, dar se întreabă cum va putea guvernul să acopere 6 miliarde de lei din aceste taxe.

„Cred că acest scenariu de a crea o criză artificială în România este destul de credibil, inclusiv acest scenariu legat de pădurile țării, un subiect foarte sensibil și care va crea o stare socială mai aprinsă, mai conflictuală și care, cu o scânteie potrivită, va putea declanșa inclusiv mișcări în stradă”, a spus Nechifor.

El a adăugat că e limpede că aceste lucruri care țin, unele, chiar și de siguranța națională ar trebui abordate de președintele Klaus Iohannis și crede că președintele ar trebui să se pronunțe și asupra unor teme cum ar fi crearea de locuri de muncă, de a aduce diaspora acasă, dar că nu o face.

„Vedem doar știri negative: euro e la 5 lei, deficitul bugetar excesiv și te întrebi cum să se întoarcă acei români în România din diaspora? Oamenii din diaspora cred că au votat în această perioadă și cu gândul că într-o zi se vor întoarce acasă, dar ce îi așteaptă în România? Haos, anarhie, apocalipsa?
Eu cred că România ar trebui să dea mesaje pozitive de calmare, de creștere și să vii cu măsuri prin care să echilibrezi balanța și să rezolvi și sistemul de pensii și partea de finanțări de proiecte publice și să faci și infrastructură”, a spus Nechifor.

Deputatul Pro România de Suceava Emanuel Havrici a explicat că cifrele privind exploatarea ilegală a 20 de milioane de mc anual nu sunt susținute nici de cei care au efectuat studiul.

„Inventarul Fondului Forestier Național este realizat de Institutul de Cercetări Silvice „Marin Grecea” de la București. Acest Inventar al Fondului Forestier Național se face pe baza unei statistici, adică sunt piețe de probă la nivel național, iar în funcție de acestea rezultă un anumit volum de material lemnos la nivel național”, a spus Havrici.

El consideră că atât președintele Klaus Iohannis cât și ministrul Mediului au folosit în scop politic aceste date ale IFN și pentru a ataca opozanții politici.

„Nu putem pleca de la premisa unei erori atât de mari. De la 18 milioane de mc la nivel național cât se recoltează anual să spui că sunt 38 de milioane de mc exploatați este imposibil. Undeva trebuie să fie o eroare. Pentru că nu poți spune că mai mult de jumătate din lemnul care circulă în România circulă ilegal. Din nefericire, acest inventar arată o anumită tendință. Se pare că tăierile sunt într-o dinamică crescătoare. Nu cred că poate fi de 20 de milioane de mc, dar vom cere să vedem cum au făcut cei de la ICS această evaluare pentru a putea compara cu cifrele oficiale”, a spus deputatul.

Havrici a menționat că cei care au realizat studiul au afirmat la o ședință de la Ministerul Mediului că nu susțin cifra de 38 de milioane de mc, dar ministerul continuă să o avanseze.


Intră acum și în grupul de