Nechifor: Numirile de subprefecți de Suceava au fost făcute total ilegal, fără respectarea Codului Administrativ. Nu știu de ce trebuiau doi subprefecți când prefectul e o persoană calificată, profesionist și cu neutralitate politică


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene Suceava a Pro România, deputatul Cătălin Nechifor, a apreciat, joi, că numirile celor doi subprefecți de Suceava au fost făcute fără respectarea legii și crede că pentru PNL ceea ce este obligatoriu a devenit opțional.

„În 2012, când Florin Sinescu a fost numit prefect de Suceava a respectat sută la sută toate condițiile. Era apolitic, era funcționar public, avea experiență în administrați publică județeană, avea cursurile de specialitate”, a spus Nechifor.

El a arătat că de atunci și până acum condițiile s-au mai schimbat și că chiar în urmă cu câteva luni s-a interesat de aceste aspecte când au fost discuțiile privind numirea unui subprefect de Suceava și chiar a făcut o analiză tehnică pentru a vedea ce oameni din Suceava se pot califica pentru funcția de subprefect.

„Am văzut ieri două persoane numite în funcție despre care știu că cel puțin un criteriu nu l-au respectat, cel de a avea cursuri de înalți funcționari publici, iar Codul Administrativ, azi în vigoare, spune imperativ această condiție, pe lângă cea de a fi funcționar public și experiență în domeniu”, a spus Nechifor.

El crede în acest domeniu ar fi nevoie de o consultare mai strânsă cu senatorul PSD Ioan Stan care a știut să întoarcă o Hotărâre de Guvern cu privire la numirea unui subprefect și să dea soluția de cum a întors hotărârea astfel ca până vineri când are loc oficial instalarea celor doi subprefecți să fie timp să se regleze chestiunea asta.

„E un act ilegal din punctul meu de vedere. Ne-am obișnuit, din păcate, la PNL ca ceea ce era obligatoriu să fie opțional, ca ceea ce era susținut de instituții internaționale să fie la libera alegere a liberalilor”, a spus Cătălin Nechifor.

El a arătat că s-a ajuns că dacă deficitul excesiv era rău pe vremea PSD acum se poate și 4,6, iar dacă euro era rău că se apropia de 4,7 lei acum e bine că e 4,8 lei.

„Mai ține destul de puțin perioada asta de lună de miere la adresa liberalilor, lumea mai are încredere în ei, dar nu cred că va mai fi foarte mult acest statut de lapte și miere la adresa lor”, a spus Nechifor.

El crede că graba PNL de a face alegeri anticipate este o consecință a modului de guvernare pentru că zi de zi pierd procente și zi de zi  miniștri sau oameni politici fac gafe nenumărate.

„Cu regret spun că nu mă așteptam să fie mai slab Guvernul Orban decât Guvernul Dăncilă cu Andrușca ministru al Economiei”, a spus Nechifor.

Întrebat dacă e nevoie de doi subprefecți de Suceava atât timp cât județul a avut doar unul, Nechifor a arătat că a înțeles de la liberali că unul dintre atuurile guvernării era să reducă angajarea, locurile bugetate.

„La Suceava asta se întâmplă. Au adus un om în plus care va lua un salariu net de vreo opt-nouă mii de lei. Un efort financiar perfect inutil în condițiile în care eu cred că prefectul județului e o persoană calificată. Și Alexandru Moldovan se califică, alături de Florin Sinescu, în zona de profesioniști care vine inclusiv cu neutralitatea politică”, a spus Nechifor.

Și fost secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Oana Pintilei, a declarat, joi, că numirile de subprefecți de Suceava nu respectă condițiile impuse prin Codul Administrativ.

Potrivit Codului Administrativ pentru a ocupa o funcție publică corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții între care să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice, să fi absolvit programele de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, organizate de Institutul Național de Administrație ori să fi exercitat un mandat complet de parlamentar și să aibă cel puțin 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.


Intră acum și în grupul de